Omikron je manja bojazan za ostrvsku ekonomiju

Povećanje cene energenata i poreza najavljuju britansko sumorno proleće

NovacSvetVesti

29.12.2021 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Povećanje cene energenata i poreza najavljuju britansko sumorno proleće Povećanje cene energenata i poreza najavljuju britansko sumorno proleće
Britanska domaćinstva ulaze u „godinu pritiska“ jer će rastući računi za energiju i brža inflacija uticati na njihove prihode, prema istraživačkom centru Resolution Foundation.... Povećanje cene energenata i poreza najavljuju britansko sumorno proleće

Britanska domaćinstva ulaze u „godinu pritiska“ jer će rastući računi za energiju i brža inflacija uticati na njihove prihode, prema istraživačkom centru Resolution Foundation.

U pesmisitičkom izveštaju nekoliko dana pre novogodišnjih praznika, navodi se da će realne zarade stagnirati u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom 2022. godine, odnosno porasti za samo 0,1 odsto. Za tri godine biće 740 funti (996 dolara) niže na godišnjem nivou nego da se nastavio njihov trend rasta od pre pandemije.

Inflacija u Velikoj Britaniji je već premašila pet odsto i mogla bi dostići šest procenata početkom sledeće godine, najviše u poslednje tri decenije. To će pogoditi potrošače koji se već suočavaju sa tekućim ekonomskim posledicama korona virusa.

Pored cena energenata, potrošači će u aprilu morati da se izbore i sa povećanjem poreza. To uključuje ukidanje smanjene poreske stope na hotele i restorane – jednu od vladinih mera podrške tokom ograničenja virusa – kao i više stope socijalnog osiguranja na platne pakete.

Procenjuje se da će prosečan uticaj na prihode od većih računa za energiju biti 600 funti na godišnjem nivou. Ranije ovog meseca, Investec Plc je rekao da bi ukupno povećanje za domaćinstva sledeće godine moglo biti u nivou 18 milijardi funti.

„Naredna godina će započeti sa omikronom u umovima svih“, rekao je Torsten Bel (Torsten Bell), izvršni direktor Resolution Foundation. „Ali dok je ekonomski uticaj ovog novog talasa neizvestan, on bi barem trebalo da bude kratkotrajan. S druge strane, očekuje se godina ‘stezanja kaiša’ po drugim parametrima“, kaže Bel.

Opisujući april kao „katastrofu na tržištu komunalnih troškova“, Resolution kaže da vlada mora da deluje kako bi smanjila troškove energije. Među opcijama koje predlaže su smanjenje povećanja gornje granice potrošnje energije kompenzacijom dobavljačima za razliku i produženje vremenskog perioda za nadoknadu troškova kompanija koje propadaju ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...