Stopa nezaposlenosti u Srbiji neznatno veća od 10 odsto

Pre isplate pomoći građanima u državnoj kasi 289 milijardi dinara

SrbijaVesti

7.12.2021 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pre isplate pomoći građanima u državnoj kasi 289 milijardi dinara Pre isplate pomoći građanima u državnoj kasi 289 milijardi dinara
Država nije predvidela nijedan dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, dodajući da je u ponedeljak na kraju... Pre isplate pomoći građanima u državnoj kasi 289 milijardi dinara

Država nije predvidela nijedan dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, dodajući da je u ponedeljak na kraju dana, pre isplate 20 evra, bilo 298 milijardi dinara na računu i da je naša ekonomija potpuno likvidna i stabilna.

Mali je naveo i da će Srbija, kumulativno za prethodnu i ovu godinu, imati najveću stopu rasta u Evropi, piše Tanjug.

Kako ističe Mali, ove godine rast će biti 7,3 odsto, a prošle godine bio je -0,9 odsto. On je dodao da se Srbija ubrzano, brže od očekivanog, približava standardu razvijenih zemalja.

On napominje da prosečna plata raste iz godine u godinu, te da je u budžetu za sledeću godinu planirano povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskom modelu, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Mali dodaje da je porasla i minimalna zarada, za 9,4 odsto, i da ide na više od 35.000 dinara.

Ove godine udeo javnog duga u BDP će biti 58,2 odsto, a za sledeću godinu se očekuje da će biti 55,5 odsto, navodi Mali.

„Nismo predvideli nijedan jedini dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala. Juče na kraju dana, pre isplate 20 evra, koja će ukupno koštati 13,6 milijardi, imali smo 298 milijardi dinara na računu“, ističe ministar i dodaje da smo potpuno likvidni i stabilni.

Ukazuje da je stopa nezaposlenosti 10,5 odsto što govori o tome da su preduzete mere dobre, zaključuje Siniša Mali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...