PREDSTAVNICI TURISTIČKIH AGENCIJA ČEKAJU KONKRETNA REŠENJA Pomoć države nedovoljna, zahtevi predati

BiznisIntervjuIzdvajamoSrbijaTurizamU fokusuVesti

8.12.2020 08:24 Autor: Marija Jovanović 4

PREDSTAVNICI TURISTIČKIH AGENCIJA ČEKAJU KONKRETNA REŠENJA Pomoć države nedovoljna, zahtevi predati PREDSTAVNICI TURISTIČKIH AGENCIJA ČEKAJU KONKRETNA REŠENJA Pomoć države nedovoljna, zahtevi predati
Predstavnici turističkih agencija nedavno su izašli na ulice kako bi skrenuli pažnju na težak položaj u kom se nalaze zbog pandemije korona virusa. Nova... PREDSTAVNICI TURISTIČKIH AGENCIJA ČEKAJU KONKRETNA REŠENJA Pomoć države nedovoljna, zahtevi predati

Predstavnici turističkih agencija nedavno su izašli na ulice kako bi skrenuli pažnju na težak položaj u kom se nalaze zbog pandemije korona virusa. Nova pomoć koju je izdvojila Vlada Srbije nedovoljna je, a kako naglašavaju u Udruženju turističkih agencija Srbije (UTAS), konkretne zahteve već su predali nadležnima.

„Tražimo hitnu jednokratnu finansijsku, bespovratnu pomoć, kako su to uostalom uradile mnoge države u Evropi, po najpoštenijem principu: određeni procenat od prošlogodišnjeg prometa. Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za pet meseci primljene pomoći u vidu Covid-19 dodatka i moratorijum na otplatu kredita sa rokom od minimum šest pa do devet meseci“, kaže za Biznis.rs predsednica UTAS Marija Matijević.

Foto: UTAS

Prema njenim rečima, nažalost, do sada nijedan problem sa kojim se susreću turističke agencije nije rešen. Kada su pomislili da je rešenje na pomolu susreli su se sa ispunjenim kvotama polisa osiguranja i abnormalnim cenama koje su ponuđene nekolicini agencija.

I dalje, kako kaže Matijević, nailaze na nezainteresovanost banaka da uzmu u razmatranaje garancije, na nerealne uslove za dobijanje nekolicine ponuđenih garancija banaka, ali i zanemarivanje njihovih apela i zahteva od strane nadležnih institucija.

Dokumentacija, papiri na gomili
Foto: Pixabay.com

Zbog toga, predstavnici agencija zahtevaju hitno formiranje radne grupe u okviru nadležnog ministarstva, koje će činiti stručan kadar. Takođe, od Fonda za razvoj traže da najkasnije do 31.decembra reši sve prispele zahteve turističkih agencija, jer je od oko 300 zahteva, koliko je upućeno Fondu, do sada rešeno svega 25 odsto, objašnjava naša sagovornica.  

Na listi njihovih zahteva je i odlaganje poreza na imovinu preduzeća, i poreza na dobit u vreme trajanja vanrednog stanja, i vanrednih mera, koje su još uvek na snazi, a UTAS traži i konkretnu pomoć za vodiče.

„Budući da postoji centralni registar svih licenciranih turističkih vodiča, a koji se uredno vodi od strane Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, tražimo da se hitno finansijski, jednokratno pomogne turističkim vodičima i pratiocima“.

Foto: Pixabay.com

Polise za turističke agencije poskupele 300 odsto

Kada je reč o polisama osiguranja, predstavnici turističkih agencija ostali su pri stavu da treba da se omogući model izdavanja individualnih polisa, koje svakako moraju biti na dobrovoljnoj bazi putnika, a ne namet putnicima.

Takođe, kako napominje Matijević, nadležni treba da se pozabave i radom osiguravajućih kuća.

Foto:Pixabay.com

„Neophodno je hitno osuditi monopolsko udruživanje osiguravajućih kompanija, koje su u dogovoru, van tržišnih pravila, formirale jedinstven stav prema turističkim agencijama, i nametnuli obavezu uzimanja polisa koje su 300 odsto skuplje u odnosu na ponude iz februara meseca tekuće godine“, zaključuje Matijević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...