realizacija javnog osvetljenja u opštini Osečina

Preduzeće Interenergo širi svoju delatnost u Srbiji

BiznisFirme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

1.10.2022 14:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Preduzeće Interenergo širi svoju delatnost u Srbiji Preduzeće Interenergo širi svoju delatnost u Srbiji
Ugovaranje u oblasti energije ponovo dokazuje svoj opravdani porast, a preduzeće Interenergo, nakon što je realizovao brojne slične projekte u Sloveniji, sada svoju konkurentnost... Preduzeće Interenergo širi svoju delatnost u Srbiji

Ugovaranje u oblasti energije ponovo dokazuje svoj opravdani porast, a preduzeće Interenergo, nakon što je realizovao brojne slične projekte u Sloveniji, sada svoju konkurentnost i značaj pozicije u regionu potvrđuje i na srpskom tržištu.

Preduzeće je sa opštinom Osečina, koja broji nešto više od 11.000 stanovnika, potpisalo ugovor o obnovi javnog osvetljenja, čiji se završetak očekuje do kraja 2022. godine, navodi se u saopštenju.

Interenergo je u regionu prisutan, pre svega, na području proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa, vlasnici su kako hidroelektrana, tako i solarnih i vetroelektrana. Svoje delatnosti su pre nekoliko godina strateški nadogradili u pravcu energetskih usluga i nakon što su u Sloveniji već realizovali brojne projekte, sada taj deo šire i na područje jugoistočne Evrope. Nakon nedavno završenog projekta u Severnoj Makedoniji, novi projekat obnove osvetljenja u opštini Osečina predstavlja prvi iz dijapazona energetskih usluga u Srbiji.

Regionalna direktorka Interenerga Zvonka Šmit (Zvonka Schmit) je prilikom potpisivanja ugovora rekla da je raduje što nastavljaju širenje ugovaranja u oblasti energije i van granica Slovenije.

„Zaista možemo da kažemo da je ugovaranje u oblasti energije izuzetno korisno za sistem javnog finansiranja, jer javni subjekti, u ovom slučaju opština, ne investiraju sopstvena sredstva, a istovremeno im se smanjuju i troškovi za energiju koje imaju svake godine. Pri prodoru u regionu nam svakako pomažu naše dosadašnje aktivnosti, pre svega brojne reference iz Slovenije. Smatramo da ugovaranje u oblasti energije, vezano za sva tehnička rešenja koja nudimo, predstavlja izuzetan potencijal kako za javni sektor, tako za privredu, i uvereni smo da će saradnje ove vrste biti sve više“, rekla je Šmit.

Interenergo je sa opštinom Osečina potpisao ugovor na osnovu kojeg će sa stručnim partnerom Smart Energy Investment (SEI) obnoviti 1.041 dotrajalih svetiljki novom i energetski izuzetno efikasnom LED rasvetom. Nova rasveta će, prema predviđanjima, na godišnjem nivou doneti čak 528.087 kWh uštede energije, što znači godišnje 57.778 evra manje sredstava namenjenih za rasvetu.

Kao i svi projekti Interenerga, i ovaj ima važnu ekološku komponentu, jer će se obnovom rasvete smanjiti emisija ugljen dioksida za 280 tona, što je jednako emisiji 75 dizelskih automobila na pređenih 10.000 km.

Gradonačelnik opštine Osečina Nikola Tomić, rekao je da ova model saradnje ima važan efekat i veliki potencijal za javne finansije.

„Kada smo dobili proračune o tome koliko sredstava možemo da uštedimo u opštinskoj blagajni samo zamenom javnog osvetljenja, potvrđivanje dogovora je brzo usledilo. Pored pozitivnog finansijskog učinka, raduje nas što će se realizacijom projekta poboljšati i energetski, ekološki te najzad i estetski parametri naše opštine”, rekao je Tomić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...