Procena da je rizično da prolaze kroz test samostalnosti poreske uprave IT sektoru povećalo troškove

Preduzetnici pobegli u d.o.o. i sada poreze plaćaju duplo više

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

13.5.2021 17:53 Autor: Gordana Bulatović 0

Preduzetnici pobegli u d.o.o. i sada poreze plaćaju duplo više Preduzetnici pobegli u d.o.o. i sada poreze plaćaju duplo više
Digitalna zajednica, krovna organizacija koja okuplja firme iz oblasti IT, sprovela je nedavno anketu među svojim članovima, kako bi zaključila kakvog uticaja na njihovo... Preduzetnici pobegli u d.o.o. i sada poreze plaćaju duplo više

Digitalna zajednica, krovna organizacija koja okuplja firme iz oblasti IT, sprovela je nedavno anketu među svojim članovima, kako bi zaključila kakvog uticaja na njihovo organizovanje ima test samostalnosti koji je za preduzetnike uvela Poreska uprava.

Utvrđeno je da je čak 65,78 odsto ispitanih preduzetnika iz oblasti IT, podstaknuto da promeni oblik poslovanja, upravo zbog testa samostalnosti, odnosno zbog procene da bi mogli biti u riziku da ovaj test ne prođu. Njih tek nešto više od trećine od ukupnog broja ispitanika, odlučilo je da nastave da posluju kao preduzetnici. Skoro isti broj promenio je oblik poslovanja, odnosno počeli su da rade kao d.o.o., dok se 32,1 odsto zaposlilo kod poslodavaca. Mali procenat ispitanika je prestao da radi.

Izvor: Digitalna organizacija

Većina ispitanih preduzetnika priznaje da im pomažu olakšice države, ali oni koji su promenili oblik poslovanja u d.o.o. kažu da su im, i pored državne pomoći, poreske obaveze uvećane za 2,4 puta u odnosu na vreme kada su poslovali kao preduzetnici.

U anketi su učestovali ispitanici koji rade u oblastima programiranja, softverskog inženjerstva, dizajna, projektnog menadžmenta, prodaje, marketinga, ljudskih resursa, edukacije i sličnim delatnostima. Većina njih posluje sa inostranim klijentima, 71,4 odsto njih, ostatak posluje sa domaćim, a 3,2 odsto kombinuje domaće i strane klijente.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...