Oporavak srpske privrede u 2021. godini, budućnost i dalje neizvesna

Pregovori o realizaciji još oko 50 investicionih projekata u Srbiji

BiznisInvesticijePoslovanjeU fokusuVesti

5.1.2022 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pregovori o realizaciji još oko 50 investicionih projekata u Srbiji Pregovori o realizaciji još oko 50 investicionih projekata u Srbiji
U Srbiji je u 2021. godini otvoreno oko 20 novih fabrika, još toliko ugovoreno i počelo da se gradi, a sa kompanijama iz sveta... Pregovori o realizaciji još oko 50 investicionih projekata u Srbiji

U Srbiji je u 2021. godini otvoreno oko 20 novih fabrika, još toliko ugovoreno i počelo da se gradi, a sa kompanijama iz sveta pregovara se o realizaciji još oko 50 potencijalnih investicionih projekata, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je rekao za Tanjug da je rivredni rast iznad očekivanog, a izvozni učinak viši nego pre pandemije, kao i da su veće strane investicije i ulaganja domaćih kompanija u širenje poslovanja obeležile oporavak i rast srpske privrede u 2021. godini.

Oporavak i rast srpske privrede, po njegovim rečima, „vuče“ građevinska industrija, koja nije stala ni u najkritičnijim periodima pandemije.

„To nam je omogućilo da privreda u 2020. godini nema veći pad, za razliku od zemalja koje su zaustavile svoju građevinsku industriju zbog korone. Za naše građevinarstvo, 2021. godina bila je znatno jača od prethodne, broj izdatih građevinskih dozvola povećan je za trećinu, a obim radova za četvrtinu, u odnosu na 2020. godinu“, naveo je Čadež.

Osim građevinarstva, Čadež je istakao da je sa rastom nastavila i prerađivačka industrija, kao i da su najveće procente zabeležili proizvođači pića u okviru prehrambene industrije i proizvođači električne opreme, dok su najveći pad imale industrija obuće i nameštaja.

On je dodao da je važno da se turizam dobro oporavlja, a sektor usluga, posebno IT, beleži još jednu rekordnu godinu.

„Prve procene su da će izvoz softverskih usluga u 2021. godini iznositi oko 1,7 milijardi evra. Rast i izvoza i broja zaposlenih u IT industriji je ogroman i Srbija je postala IT središte ovog dela kontinenta“, naveo je Čadež za Tanjug.

Privrednom rastu i protekle godine, po rečima Čadeža, doprineo je i veći priliv stranih ulaganja.

„Godinu smo završili sa 3,6 milijardi evra stranih direktnih investicija. Otvoreno je oko 20 novih fabrika, još toliko je ugovoreno i počelo da se gradi, a sa kompanijama iz sveta pregovara se o realizaciji oko 50 potencijalnih investicionih projekata”, navodi Čadež.

Govoreći o očekivanjima za naredni period, Čadež podseća da su, iako je oporavak ekonomije vidljiv i kod nas i globalno, rizici i dalje prisutni, pre svega zbog neizvesnosti kako će se pandemija dalje razvijati i restriktivnih mera za kojima poseže sve više zemalja.

„Sigurno je da skoro nećemo biti u prilici da poslujemo kao pre pandemije, posebno kada je reč o srednjoročnom i dugoročnom planiranju. I da ćemo morati da budemo fleksibilniji, da kroz digitalizaciju, online prodaju, i na druge načine, izađemo na kraj sa izazovima koje nameću nove okolnosti“, ukazuje predsednik PKS.

Osim pandemije, prema njegovoj oceni, veliku nesigurnost u poslovanju izazivaju cene energenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...