Tajanstveni ulagač zainteresovan za Varteksove dugove

Pregovori oko otkupa dugovanja

BankeBerzaBiznisNovacPoslovanjeRegionVesti

4.4.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pregovori oko otkupa dugovanja Pregovori oko otkupa dugovanja
Varaždinska tekstilna kompanija Varteks je u toku velikog posla na reorganizaciji proizvodnje za svojih oko 400 proizvodnih radnika s ciljem veće produktivnosti. U zavisnosti... Pregovori oko otkupa dugovanja

Varaždinska tekstilna kompanija Varteks je u toku velikog posla na reorganizaciji proizvodnje za svojih oko 400 proizvodnih radnika s ciljem veće produktivnosti. U zavisnosti od rezultata i uz mogućnost novog zapošljavanja, nakon skorašnje runde monetizacije „non core“ imovine na liniji stabilizacije poslovanja, ujedno se nalazi i usred operacije trenutno nejasnih ciljeva tajanstvenog ulagača.

Očigledno je da ovog investitora ne zanima ulazak u vlasništvo, nego dugovi kompanije prema finansijskim institucijama. To je glavni razlog zašto Varteks ponovo privlači pažnju svojom najnovijom objavom preko Zagrebačke berze, u isto vreme objavljenoj s pravnom ogradom da su pregovori još u toku, zbog čega, kako navode, ni sama kompanija nema detaljnijih informacija, prenosi Poslovni dnevnik.

Kontrola poverilaca

Konkretna informacija, upravo zato što je sadržajno, očekivano, štura, do te je mere razbuktala nagađanja, tako da su krenula vrlo različita propitivanja. Od toga jesu li Varteksovi dugovi mogući predmet akvizicije agencija za otkup dugovanja, pa do teorije u kojoj eventualno nastupa svojevrsni „beli vitez“ – koji će utecati na smanjenje zaduženosti kompanije ili se moguće tako zatvaraju pozajmice firmi od strane pojedinih akcionara.

U svojoj informaciji Uprava Varteksa, čije poslovanje na funkciji predsednika Uprave vodi Tomislav Babić, objavila je da su upoznati s aktuelnim pregovorima koji se vode oko otkupa dugova koje finansijski poverenici imaju prema Varteksu, s potencijalnim kupcem tih dugova.

„Prema saznanjima kompanije, pregovori još nisu zaključeni, a o rezultatima pregovora Uprava će pravovremeno obavestiti akcionare i ostalu zainteresovanu javnost”, piše u njihovoj izjavi.

Reč je o transakciji koja se očigledno priprema pod apsolutnom kontrolom poverilaca iz finansijskog sektora, a šta će to doneti Varteksu u vezi sa dužničkom pozicijom – tek će se videti.

Bez detalja

Skroz razumljivo za ovu fazu, to jest sve dok se ne obelodani ishod, Uprava je lišena bilo kakvih detalja u vezi pregovora. Ipak, očigledno su stvari intenzivirane, pa moguće i pred završetkom, budući da je kompanija informisana od strane banke o aktuelnostima.

Po nekima se u vezi toga kao indikativno pokazuje percepcija koja se, kako se čini, ovde stvorila: naime, navedeno pregrupisavanje izgleda da se ni sa jedne strane ne razmatra kao eventualna pretnja poslovanju. U prilog tome može biti jedan zanimljiv detalj, a naknadno je procureo povodom obaveštenja da se vode pregovori u kojem se ističe pristupanje dugu.

Prema izvorima kompanije iz finansijskih krugova u ovom slučaju bio bi uključen mehanizam pristupanja dugu, iz čega se može zaključiti da potencijalna transakcija ne bi trebalo proizvesti negativne efekte.

Ali, kako se s otkupom povezuje pristupanje dugu, kojim se inače rešava pozicija dužnika naspram poverilaca praktično preuzimanjem tuđeg duga u slučaju da dužnik to ne može sam da učini, zatim o kojem iznosu duga se radi,, te ko je akter na strani zainteresovanog, sve su to otvorene stavke koje očigledno uskoro čekaju pojašnjenje, piše Poslovni.hr.

VARTEKS d. d.

Zagrebačka 94, 42000 Varaždin , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
14.313.844,11 (2020)
Broj zaposlenih:
997 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...