PREKINUTI RAZGOVORI LUFTHANSE SA PREDSTAVNICIMA RADNIKA Šamar zaposlenima, navodi sindikat

EUVesti

13.8.2020 20:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREKINUTI RAZGOVORI LUFTHANSE SA PREDSTAVNICIMA RADNIKA Šamar zaposlenima, navodi sindikat PREKINUTI RAZGOVORI LUFTHANSE SA PREDSTAVNICIMA RADNIKA Šamar zaposlenima, navodi sindikat
Nemački sindikat zaposlenih u uslužnom sektoru, Verdi, saopštio je u četvrtak da je aviokompanija Lufthansa prekinula pregovore o planu smanjenja rashoda za zaposlene nakon... PREKINUTI RAZGOVORI LUFTHANSE SA PREDSTAVNICIMA RADNIKA Šamar zaposlenima, navodi sindikat

Nemački sindikat zaposlenih u uslužnom sektoru, Verdi, saopštio je u četvrtak da je aviokompanija Lufthansa prekinula pregovore o planu smanjenja rashoda za zaposlene nakon što je dobila državnu pomoć od 9 milijardi evra.

„Ovo odbijanje (razgovora) je šamar zaposlenima“, navela je predsednica Verdija Kristina Bele u saopštenju, dodajući da Lufthansa zahteva da se smanje zarade bez davanja garancija za sigurnost radnih mesta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sindikat, koji pregovara u ime 35.000 zaposlenih, saopštio je da Lufthansa traži, kako kažu, nerazumno smanjenje plata radnika do 23 posto, pre oporezivanja. Iz Lufthanze nisu bili odmah bili dostupni za komentar, navedeno je u agencijskom izveštaju.

Nemačka aviokompanija saopštila je prošle nedelje da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila neto gubitak od 1,49 milijardi evra, jer je pandemija korona virusa praktično zaustavila aviosaobraćaj. U periodu april-jun prevezla je 96 odsto manje putnika i zabeležila pad prihoda od 80 procenata.

Kompanija je takođe procenila da se potražnja za avionskim prevozom neće vratiti do 2024. godine na nivo na kojem je bila pre pandemije. Lufthansa je pokrenula letove na kratkim relacijama ovog leta, ali je u julu ta usluga dostigla tek oko 20 posto prošlogodišnjeg nivoa. U kompaniji su naveli da će kapacitete na kratkim i srednjim linijama povećati na 40 procenata u trećem kvartalu, a na dugim rutama na 20 odsto.

Lufthansa je postigla dogovor sa nemačkom vladom o državnoj pomoći u iznosu od devet milijardi evra, koja će joj omogućiti da nastavi da leti, i procenjuje da će iz korona krize izaći kao manja aviokompanija sa gubitkom 22.000 radnih mesta zbog programa redukcije troškova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...