postepeno gašenje upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine donelo bi dobre rezultate

Prestanak proizvodnje uglja u Turskoj smanjio bi emisije za 82,8 odsto

EkologijaSvetU fokusuVesti

2.11.2021 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prestanak proizvodnje uglja u Turskoj smanjio bi emisije za 82,8 odsto Prestanak proizvodnje uglja u Turskoj smanjio bi emisije za 82,8 odsto
Turska bi mogla da se „oslobodi“ uglja do 2030. godine ako se kompanijama za fosilna goriva nametne finansijska odgovornosti za eksterne posledice u skladu... Prestanak proizvodnje uglja u Turskoj smanjio bi emisije za 82,8 odsto

Turska bi mogla da se „oslobodi“ uglja do 2030. godine ako se kompanijama za fosilna goriva nametne finansijska odgovornosti za eksterne posledice u skladu sa principom „zagađivač plaća“ i ako vlada ukine subvencije za ugalj, rezultat je novog izveštaja grupe nevladinih organizacija (NVO) objavljenog u sredu.

Izlazak Turske iz uglja do 2030. godine mogao bi da obezbedi smanjenje emisija ugljenika iz energetskog sektora za 82,8 odsto u periodu između 2021. i 2035. godine, ostavljajući emisije na nivou od 27,6 miliona tona CO2 do 2035, piše u izveštaju „Prvi korak na putu ka ugljenično neutralnoj Turskoj“, piše Tanjug pozivajući se na Anadoliju.

To bi predstavljalo ogroman pad emisija iz turskog energetskog sektora, koje se ove godine procenjuju na oko 160 miliona tona CO2.

U dokumentu je utvrđeno da bi prihodi od mehanizma određivanja cena za emisiju ugljenika, u kombinaciji sa uštedama od ukidanja subvencija za ugalj, obezbedili sredstva za lakšu tranziciju turske industrije uglja u ovoj deceniji.

Nevladine organizacije u izveštaju tvrde da bi fokus na postepenom gašenju proizvodnje uglja u korist podizanja proizvodnje obnovljive energije na 73,6 odsto rešio problem visokih cena električne energije i obezbedio energetsku sigurnost i energetsku nezavisnost koja je od vitalnog značaja za zemlju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...