Uz sva smanjenja dažbine na gorivo u Srbiji veće nego u EU

Prevoznici traže niže akcize na evrodizel za komercijalni transport

AnalizaNovacSrbijaU fokusuVesti

29.9.2021 13:13 Autor: Marija Jovanović 1

Prevoznici traže niže akcize na evrodizel za komercijalni transport Prevoznici traže niže akcize na evrodizel za komercijalni transport
Poslovno udruženje Srbijatransport pokrenulo je inicijativu za snižavanje akcize na evrodizel gorivo za komercijalnu transportnu privredu, odnosno prevoznike koji poseduju licencu za obavljanje javnog... Prevoznici traže niže akcize na evrodizel za komercijalni transport

Poslovno udruženje Srbijatransport pokrenulo je inicijativu za snižavanje akcize na evrodizel gorivo za komercijalnu transportnu privredu, odnosno prevoznike koji poseduju licencu za obavljanje javnog prevoza putnika i stvari u domaćem i međunarodnom saobraćaju. Niža cena goriva za navedene kategorije, kako navode, pomogla bi uređenju poslovnog ambijenta i uslova poslovanja u sektoru drumskog transporta.  

„Predložili smo da se akciza za evrodizel gorivo, koja sada iznosi 59,48 dinara po litru, umanjuje za javni transport (legalnim prevoznicima sa licencom) do iznosa od 39 dinara po litru. To znači da bi refakcija plaćene akcize za evrodizel gorivo iznosila 20,48 dinara po litru“, navode za Biznis.rs u Srbijatransportu.

U obimnoj analizi i inicijativi dostavljenoj našem portalu, ovo udruženje ukazuje da akciza na evrodizel gorivo za komercijalni transport po direktivi EU iznosi 330 evra za 1.000 litara.

„Ovo je iznos koji je direktiva propisala za sve dažbine koje opterećuju evrodizel gorivo, a koje se koriste za javni drumski transport. Naš predlog je da nivo akciza na evrodizel gorivo za komercijalne prevoznike u transportne svrhe iznosi 39 dinara po litru, što znači da bi primenom i prihvatanjem ovakve inicijative ukupne dažbine na evrodizel bile veće od propisanih u EU, što bi iznosilo 42,12 dinara po litru“, precizira se u inicijativi.

Kako objašnjavaju, ovakva fiskalna politika bi odstupala od direktive EU za osam odsto, odnosno dažbine države na evrodizel gorivo za javni drumski transport bi bile veće za osam odsto od onih koje se primenjuju u EU.

Foto: Pexels

„To bi značilo korekciju – smanjenje sadašnje akcize na evrodizel gorivo za legalne prevoznike koji obavljaju javni drumski transport za dodatnih 11,12 dinara po litru. Ovime bi se legalnim prevoznicima koji obavljaju javni drumski transport snizili troškovi energenata u poslovanju za 9,7 procenata (11,12 dinara), što sada predstavlja značajan problem u konkurentnosti na tržištu“, ocenjujuju u Srbijatransportu.

Ovo bi, smatraju, predstavljalo značajan efekat za bezbednost saobraćaja, ali i benefit za korisnike usluga javnog prevoza putnika i stvari u drumskom transportu, građane i privredu.

Detaljna sveobuhvatna analiza efekata predloženih mera pokazuje da bi se na ovaj način ostvarila direktna korist i povećanje prihoda u budžet Republike Srbije od preko 26 miliona evra.  

„Prihvatanje ovakvih predloženih rešenja, pored evidentne koristi u budžetu, ostvarila bi se višestruka korist u smislu konkurentnosti legalne transportne privrede, podsticanje legalnog poslovanja i suzbijanja crne i sive ekonomije, podsticanje razvoja društva, odnosno korisnika usluga javnog transporta i opšteg kvalitetnijeg privrednog ambijenta“, navode u ovom udruženju i podsećaju da u Srbiji drumski transport participira sa preko 80 odsto u svim tokovim putnika i robe.

Inicijativa je prosleđena Ministarstvu finansija, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu privrede, Vladi Srbije, kabinetu predsednika Srbije, kao i predstavnicima komora i drugih strukovnih udruženja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...