Struja i gas miruju do kraja godine?

Sve spremno za početak sezone, 10 toplana traži promenu cene grejanja

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

29.9.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 1

Sve spremno za početak sezone, 10 toplana traži promenu cene grejanja Sve spremno za početak sezone, 10 toplana traži promenu cene grejanja
Nova grejna sezona je na pragu, a veliki broj stanovnika Srbije koristi daljinsko grejanje za zagrevanje svojih domova. Iz Poslovnog udruženja Toplane Srbije stižu... Sve spremno za početak sezone, 10 toplana traži promenu cene grejanja

Nova grejna sezona je na pragu, a veliki broj stanovnika Srbije koristi daljinsko grejanje za zagrevanje svojih domova. Iz Poslovnog udruženja Toplane Srbije stižu optimistične prognoze. Oni za Biznis.rs kažu da je u Srbiji sve spremno za zimu koja je pred nama.

„Toplane su sa stanovišta obavljenih remontnih radova i snabdevenosti energijom i energentima spremne za početak nastupajućeg grejnog perioda“, ocenjuju i dodaju da je pandemija svakako uticala na ispunjenje dinamike predviđenih aktivnosti definisanih programima poslovanja, ali do 15. oktobra kada zvanično počinje grejna sezona najveći obim radova će biti završen.

Iz ovog udruženja kažu da se remonti i periodični planovi rade svake godine u periodu od prvog maja do prvog oktobra, a da su najveći izazovi u toku jedne grejne sezone povezani sa rastom cena primarnih energenata koji se koriste za proizvodnju toplotne energije.

„Od prvog do trećeg kvartala ove godine cena prirodnog gasa je porasla za 31,46 odsto, dok je cena mazuta od septembra prošle, za godinu dana, porasla 50,51 odsto. Zahteve za promenu cena grejanja podnelo je 10 toplana, a odgovori se još uvek čekaju“, kažu iz Poslovnog udruženja Toplane Srbije.

Prirodni gasKompri-
movani
prirodni gas
MazutGasno ulje za loženje
ekstra lako
UgaljDrvoKupljena toplotna energija
od drugih pravnih lica
97,75%48,62%53,28%95,24%92,89%44,44%64,42%
Ugovorene količine za grejnu sezonu 2021/2022, stanje na dan 01.09.2021.

Stambeni prostorPoslovni prostor
18.616.149.00011.197.572.000
Dugovanja na dan 01.06.2021. u dinarima

Tabela/Izvor: Poslovno udruženje Toplane Srbije

Iz Beogradskih elektrana kažu za Biznis.rs da se pripreme sistema daljinskog grejanja Beograda za predstojeću grejnu sezonu privode kraju, a to znači da će više od 310.000 domaćinstava u prestonici imati stabilno i pouzdano snabdevanje toplotnom energijom tokom grejne sezone 2021/22.

„U okviru završnih priprema pred grejnu sezonu, koja prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Gradu Beogradu zvanično počinje 15. oktobra, obavljaćemo funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počev od petka, 1. oktobra, do nedelje, 10. oktobra. U tom periodu biće provereno funkcionisanje toplotnih izvora koji pripadaju ‘Beogradskim elektranama’, odnosno 14 toplana, 22 kotlarnice i jednog obnovljivog izvora energije“, navode iz ovog javnog preduzeća i ističu da funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, te da su to tople probe i ne podrazumevaju početak grejne sezone, odnosno isporuku toplotne energije potrošačima.

Najveća briga građana su cene grejanja. Cene toplotne energije određuje osnivač preduzeća, odnosno Grad Beograd.

Grejno telo
Foto: Unsplash.com

„Prilikom određivanja cene isporuke toplotne energije primenjuje se Uredba Vlade Srbije o utvrđivanju Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom. ‘Beogradske elektrane’ su, shodno Uredbi, prema kojoj snabdevač toplotnom energijom do 1. septembra šalje kalkulaciju Osnivaču, to i učinile“, objašnjavaju iz elektrane.

Iz Beogradskih elektrana kažu da energenata za predstojeću grejnu sezonu ima dovoljno.

„S obzirom na to da 96 odsto toplotnih izvora ‘Beogradskih elektrana’ troši prirodni gas, a naše preduzeće ne može da ga skladišti, već ga troši shodno ugovoru sa JP „Srbijagas“ i dnevnim potrebama za proizvodnjom toplotne energije, sa pomenutim preduzećem je ugovoreno stabilno snabdevanje. Preostalih energenata koji se troše u procesu proizvodnje preduzeće ima dovoljno“.

Sa početkom grejne sezone javljaju se i problemi „u sistemu“, te se tako često dešavaju i kvarovi na mreži, nekada manji, a ponekad i veći.

„Korisnici sistema daljinskog grejanja prvenstveno bi trebalo da obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih grejnih instalacija i samo ukoliko primete curenje vode iz instalacija, kvar odmah prijave Dispečerskom centru pozivom na broj telefona 011/20-93-100 (broj telefona isključivo za curenje vode iz instalacija)“, poručuju iz Beogradskih elektrana.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za naš portal kažu da očekuju potpuno spremnu grejnu sezonu, i da s obzirom na to da ona još uvek nije počela, te da je u toku priprema, prema do sada obrađenim podacima i informacijama, cene toplotne energije još uvek nisu izmenjene.

„Podsećamo da je cena prirodnog gasa regulisana dugoročnim ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom koji važi do početka 2022. godine. Nakon toga, nova cena gasa biće regulisana novim ugovorom koji se, kao i važeći, zaključuje između „JP Srbijagas” i ruskog Gazproma“.

Na osnovu raspoloživih podataka, iz ministarstva procenjuju da su sve toplane po pitanju raspoloživosti energenata potpuno spremne za početak grejne sezone.

JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE BEOGRAD

SAVSKI NASIP 11, 11070 Beograd (Novi Beograd), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
258.841.599,18 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)
  • Anna

    29.9.2021 #1 Author

    Videćemo…. Oni su svake godine spremni ali ih uvek nešto omete u zadnji čas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...