Različita tumačenja trgovinskog sporazuma nakon Brexita eskalirala tokom samita G7

Priča o kobasicama, kao uvod u otvoreni rat rečima Evrope i Britanije

SvetVesti

13.6.2021 16:04 Autor: Gordana Bulatović 0

Priča o kobasicama, kao uvod u otvoreni rat rečima Evrope i Britanije Priča o kobasicama, kao uvod u otvoreni rat rečima Evrope i Britanije
Napetost između Velike Britanije i Evropske unije, zbog različitih pogleda na njihov trgovinski sporazum nakon Brexita bukvalno je, u nedelju, eksplodirao u otvoreni rat... Priča o kobasicama, kao uvod u otvoreni rat rečima Evrope i Britanije

Napetost između Velike Britanije i Evropske unije, zbog različitih pogleda na njihov trgovinski sporazum nakon Brexita bukvalno je, u nedelju, eksplodirao u otvoreni rat rečima, pri čemu obe strane optužuju onu drugu za stvaranje atmosfere disharmonije na samitu G7.

Otkad je Velika Britanija, 2016. godine glasala za izlazak iz Evropske unije, dve strane pokušavaju da se usaglase kada je u pitanju odnos prema britanskoj oblasti Severna Irska, koja ima kopnenu granicu sa članicom EU, Irskom.

Kroz godine provedene u diskusijama postignut je minimalni pomak, pripremljeno više zajedničkih deklaracija i sporazuma, ali se pokazalo da njihova dogovorena rešenja prevazilaze očekivanja, jer su nastavile diskusije oko toga šta treba raditi.

Razgovori se neprestano vraćaju na priču o specifičnoj kombinaciji istorije, nacionalizma, religije i geografije koje su isprepletane u Severnoj Irskoj. Međutim, na G7 se dogodilo da prepirka između dve strane bude inspirisana – kobasicama.

Na samom početku susreta predsednika i premijera sedam najmoćnijih država sveta, počela je da provejava i zabrinutost da bi se između Evrope i Britanije mogao rasplamsati trgovinski rat punih razmera. Premijer Britanije, Boris Džonson (Boris Johnson) javno je zapretio da razmišlja o suspenziji delova severnoirskoj protokola sporazuma o saradnji nakon Brexita.

Tim protokolom je, zapravo, Severna Irska zadržana u carinskoj uniji EU i pridržava se mnogih pravila jedinstvenog tržišta, stvarajući regulatornu granicu u Irskom moru, u odnosu na ostatak Velike Britanije.

Premijer Džonson je, međutim, jednostrano odložio primenu nekih odredbi navedenog protokola, uključujući provere rashlađenog mesa, koje se kreću od Severne Irske ka ostatku Britanije, pravdajući to objašnjenjem da dogovorena praksa stvara prekide u isporukama roba potrebnih Velikoj Britaniji.

Tokom razgovora sa Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) na samitu G7, na jugozapadu Engleske, Džonson je francuskom predsedniku postavio pitanje kako bi on reagovao ako kobasice iz Tuluza ne bi mogle da se kupe na pariskim pijacama.

Britanski list Telegraph izvestio je da je Makron na to netačno izjavio da „stvari nisu za poređenje, jer su Pariz i Tuluz deo iste države, a Severna Irska nije deo Velike Britanije“.

„Različite ličnosti EU ovde, u zalivu Carbis, ali iskreno i već mesecima, pa i godinama karakterisale su Severnu Irsku, kao neku odvojenu zemlju. To je pogrešno“, rekao je povodom natpisa o izjavi Makrona, britanski ministar spoljnih poslova Britanije, Dominik Rab (Dominic Raab),

Komentari u programu BBC-a bili su i  „da na taj način sigurno ne bi razgovarali o Kataloniji i Barseloni, niti o Korziki i Francuskoj“.

Francuski diplomatski izvor rekao je da je Makron bio zatečen Džonsonovim pitanjem, za šta je britanski premijer izjavio da je ključno pitanje, ali da su Francuzi to smatrali odvraćanje od glavnog posla na samitu G7. Dodao je i da je francuski predsednik samo istakao da metafora sa pričom o kobasicama nije adekvatna zbog geografskih razlika. Prema njegovim rečima, ne može se reći da Velika Britanija nije znala šta potpisuje, jer se četiri godine pregovaralo o tome. Ali, i da nije previše dobro da se odvlači pažnja od stvarnih problema.

Uprkos mirovnom sporazumu iz 1998. godine, kojim je, uz posredovanje SAD, okočano tri decenije nasilja, Severna Irska ostaje duboko podeljena. Mnogi katolički nacionalisti teže ujedinjenju sa Irskom, dok protestantski unionisti žele da ostanu u Velikoj Britaniji.

EU ne želi da Severna Irska bude zaklon prema njenom jedinstvenom tržištu, a ni jedna strana ne želi granične kontrole između ovog dela Britanije i Republike Irske, koje bi, kako se procenjuje, mogle postati meta disidentnih militanata. Umesto toga, dve strane su se dogovorile da se provere uvoza roba vrši između Severne Irske i ostatka Velike Britanije. Sada, međutim, Britanija smatra da su te provere previše glomazne i da zaustavljaju protok roba u njihovoj državi.

U tom smislu, kao prilično oštra, pa čak i preteća, shvaćena je Džonsonova izjava od subote, da će „učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitio teritorijalni integritet Velike Britanije“.

Generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala) izrazila je nadu da post-Brexit tenzije između Velike Britanije i EU neće da prerastu u trgovinski rat.

„Zaista se nadam da između Velike Britanije i EU neće izbiti trgovinski rat. Uz sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju za dijalog, bila bih pomalo iznenađena ako bi smo se suočili sa trgovinskim ratom.

„To bi puno koštalo obe strane i to nije nešto što je svetu sada potrebno“, poručila je generalna direktorka STO Ngozi Okonjo Iveala, prenosi Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...