Konkurs otvoren do 5. maja

Prijave u toku za izbor najbolje tehnološke inovacije

Hi-techInovacijePreduzetnikSrbijaVesti

23.3.2022 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Prijave u toku za izbor najbolje tehnološke inovacije Prijave u toku za izbor najbolje tehnološke inovacije
Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju za ovu godinu u Srbiji je i dalje u toku, a svi zainteresovani mogu da se prijave do 5.... Prijave u toku za izbor najbolje tehnološke inovacije

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju za ovu godinu u Srbiji je i dalje u toku, a svi zainteresovani mogu da se prijave do 5. maja.

„Zavod za intelektualnu svojinu je partner ovog takmičenja, sa zajedničkim ciljem i željom da se koncept zaštite intelektualne svojine približi svim zainteresovanim stranama. Od prošle godine, saradnja između Zavoda za intelektualnu svojinu i takmičenja je intenzivirana kroz pružanje obuka namenjenih timovima koji se takmiče za najbolju tehnološku inovaciju sa ciljem prepoznavanja i zaštite relevantnih prava intelektualne svojine u prvom redu patenata, kao i obuka za korišćenje slobodno dostupnih baza patentne dokumentacije“, piše na sajtu pomenute institucije.

Prvi su se, do 15. marta, prijavljivali najmlađi takmičari, srednjoškolski i studentski timovi u kategoriji „Inovativne ideje“. Uslov za učešće na takmičenju je za sve, pa i za studente, da imaju tročlani tim, a za srednjoškolce da, osim tročlanog tima, imaju i mentora, saznaje RTV.

Za učešće u kategoriji „Inovativne ideje“ ove godine prijavila su se 64 tima iz 23 grada, od čega 42 srednjoškolska i 22 studentska tima. Timove čine učenici iz 27 srednjih škola, i studenti sa 15 fakulteta.

Iako je dovoljno da se na takmičenju predstave ideje „na papiru“, mnogi timovi dolaze sa urađenim prototipom, što je uslov za „Realizovane inovacije“. Od ove godine postoji i nova kategorija, „Inovativno selo“, a rok za prijavu za nju i za „Realizovane inovacije“ je 5. maj.

Timovi se na takmičenje prijavljuju popunjavanjem prijavnog formulara na sajtu inovacija.org, gde mogu saznati i sve detalje u vezi sa prijavom i uslovima konkursa.

Kako se navodi na sajtu takmičenja, ocenjuju se i tehnički i tržišni aspekti inovacije. To znači da tim, čija inovacija predstavlja značajno unapređenje u tehničkom smislu, a koji ne dokaže da postoji mogućnost komercijalizacije, ne može očekivati visok plasman.

Posle nekoliko krugova ocenjivanja, finale takmičenja će za kategoriju „Inovativne ideje“ biti u oktobru, a za „Realizovane inovacije“ i „Inovativno“ selo krajem godine, dok je početni nagradni fond takmičenja šest miliona dinara.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Privredne komore Srbije, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i Radio-televizije Srbije.

  • SANJA

    23.3.2022 #1 Author

    Samo da ne bude kao za zig i ime voza ,i onda izaberu nesto skroz osrednje

    Odgovori

  • VERA

    23.3.2022 #2 Author

    Ovo je odlicna prilika za nove firme koje jos nisu uhvatile maha sa poslom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #3 Author

    Videcemo ko ce pobediti i koja inovacija i ideja ce biti realizovana…

    Odgovori

  • Vockica

    24.3.2022 #4 Author

    Vidcemo, neka najbolja inovacija pobedi.. A verujem da cemo imati sta i da pokazemo imamo pametne đake i studente.

    Odgovori

  • IRINA

    24.3.2022 #5 Author

    lepo za te mlade ljude

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.3.2022 #6 Author

    Sigurna sam da ce biti jaka konkurecija jer smo bili i ostali jako inovativni na svim poljima.

    Odgovori

  • LUKA

    25.3.2022 #7 Author

    Videcemo ko ce imati najbolje tehnicke I trzisne aspekte inovacije

    Odgovori

  • TINA

    25.3.2022 #8 Author

    Bice velike konkurencije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...