vrednost proizvoda 305 miliona evra

Priliv robe iz Srbije na Kosovo manji za 37 odsto prošle godine

SrbijaVesti

19.2.2022 11:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Priliv robe iz Srbije na Kosovo manji za 37 odsto prošle godine Priliv robe iz Srbije na Kosovo manji za 37 odsto prošle godine
Po podacima Carine Kosova, priliv robe iz Srbije je prošle, 2021. godine, bio za 37 odsto manji nego 2017. godine kada je Kosovo uvelo... Priliv robe iz Srbije na Kosovo manji za 37 odsto prošle godine

Po podacima Carine Kosova, priliv robe iz Srbije je prošle, 2021. godine, bio za 37 odsto manji nego 2017. godine kada je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na te proizvode.

Po tim podacima, vrednost priliva srpske robe na Kosovo u 2017. godini iznosila je 450 miliona evra, ili 36,8 odsto više nego 2021. godine, kada je bila 305 miliona evra, piše Beta.

Privrednici i građani koji su govorili za Radio Slobodna Evropa u Prištini rekli su da se posle primene takse od 100 odsto na srpske proizvode, a potom i mere reciprociteta, nisu vratili da kupuju srpsku robu.

Srbija je skoro dve decenije, do 2018. godine, bila glavni izvor robe za kosovsko tržište. Tako je – statistički – svakog dana iz Srbije na Kosovo stizalo robe u vrednosti od po oko 1,2 miliona evra, većinom prehrambene i robe gradjevinske industrije.

Vlada Kosova koju je predvodio tadašnji premijer Ramuš Haradinaj, u novembru 2018. godine uvela je carinu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine – koje ne priznaju Kosovo, da bi, kako je rekao, jačali lokalna proizvodnja, privrede i državnost Kosova.

Posle više od godinu dana, porez je reciprocitetom zamenila Vlada Kosova koju je u to vreme vodio sadašnji premijer Aljbin Kurti.

Reciprocitet je značio da prateća dokumenta srpskih proizvoda budu u skladu sa zakonima Kosova, što je izazvalo reakcije i protivljenje Srbije. Reciprocitet je uklonio Kurtijev tadašnji naslednik Avdulah Hoti posle oko 50 dana.

Više od godinu i po dana, porezi i reciprocitet doveli su do postepenog smanjenja prisustva srpskih proizvoda na kosovskom tržištu, kao i potražnje za njima.

Po poslednjem izveštaju Agencije za statistiku Kosova, najviše se uvozi iz Nemačke, a od susednih država iz Albanije.

  • NINO

    19.2.2022 #1 Author

    Skoro sve vracaju sa punkta, i to malo ce skroz zabraniti.

    Odgovori

  • DANIJELA

    20.2.2022 #2 Author

    S’obzirom na situaciju brojke su dobre.

    Odgovori

  • Milovan94

    20.2.2022 #3 Author

    Ništa nije iznenađujuće kakvu situaciju imamo.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    21.2.2022 #4 Author

    naša roba teško prelazi granicu a sigurno je velika potražnja i šteta da je tako
    na obostranu korist bi bilo da trgovina nesmetano teče

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...