Direktor Inovacionog centra Mašinskog fakulteta za Biznis.rs

Primenjena nauka kao pokretač razvoja Republike Srbije

Firme u fokusuInovacijePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

21.6.2021 15:45 Autor: Julijana Vincan 1

Primenjena nauka kao pokretač razvoja Republike Srbije Primenjena nauka kao pokretač razvoja Republike Srbije
Značaj Inovacionog centra Mašinskog fakulteta ogleda se u više aspekata, a njegova osnovna uloga jeste transfer tehnologije i unapređenje veza fakulteta sa privredom. Nosioci... Primenjena nauka kao pokretač razvoja Republike Srbije

Značaj Inovacionog centra Mašinskog fakulteta ogleda se u više aspekata, a njegova osnovna uloga jeste transfer tehnologije i unapređenje veza fakulteta sa privredom. Nosioci tih delatnosti su studenti doktorskih studija, koji su ujedno zaposleni u Inovacionom centru preko projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR).

„Veliki broj tih mladih istraživača učestvuje u nastavnom procesu, u okviru katedri na kojima rade doktorate, tako da mogu da prenesu studentima i novostečena znanja. Ovo se posebno odnosi na master studente, uz zapaženu saradnju pri izradi master radova. Jedan od brojnih primera je demonstracija i primena novih tehnologija u obasti napredne proizvodnje, ostvarena zahvaljujući međunarodnom projektu NATO SPS (Science for Peace and Security), u okviru koga su nabavljeni 3D štampači i moderna kidalica za ispitivanje materijala. Drugi primer je merenje deformacija stereometrijskim uređajem, nabavljen preko konkursa MPNTR, pomoću kog je urađen veći broj master radova. Konačno, ABAQUS, najjači komercijalni softver za simulaciju i rešavanje kompleksnih inženjerskih problema, takođe kupljen sredstvima MPNTR, redovno se koristi u ovoj izuzetnoj saradnji fakulteta sa svojom ćerka firmom“, objašnjava prof. dr Aleksandar Sedmak za Biznis.rs.

Pomenuta organizacija na originalan i sistematski način primenjuje naučne rezultate i savremene tehnološke procese radi poboljšanja postojećih ili stvaranja novih proizvoda, procesa i usluga. Kako saznajemo, glavni zadatak Inovacionog centra jeste primena naučnih, tehničkih i tehnoloških znanja, inventivnosti i pronalazaštva radi stvaranja i realizacije poboljšanih i novih proizvoda, procesa i usluga, kao pokretača razvoja Republike Srbije.

„Posebno ističemo novi modul na master studijama, Industija 4.0, koji je upravo startovao ovog semestra, u saradnji sa Matematičkim fakultetom, sa ciljem da pripremi studente za rad u digitalizovanim, automatizovanim i robotizovanim procesima. Ovaj program podržan je od strane MPNTR posebnim konkursom za dodatna budžetska mesta, a osim što se zasniva na najnovijim naučno-istraživačkim saznanjima, izuzetno je bitan zbog dobre saradnje sa privredom. Treba znati da 95 odsto IT kompanija u Srbiji teško pronalazi odgovarajuće kadrove, a pritom nude odlične uslove za zaposlenje. Stoga su teme kao mašinsko učenje, veštačka inteligencija, roboti i automatizacija, doskora obrađivane samo kao apstrakcija, sada postale konkretne, praktične i od prvorazrednog značaja“, ističe naš sagovornik.

Naučinici u laboratoriji
Foto: Unsplash.com

Inovacioni centar je osposobljen za različite oblasti istraživanja. U skladu sa modernim zahtevima, uz vrhunski stručni kadar, obezbeđeni su odgovarajući prostor, oprema, laboratorije i druga sredstva neophodna za ostvarivanje programa i realizaciju projekata.

„Poslednjih godina svedoci smo drastičnog napretka u opremanju fakultetskih laboratorija, uz pomoć MPNTR, HETIP IPA programa, donacija stranih vlada, kao i saradnje sa privredom. Milioni evra uloženi su u nekoliko laboratorija, a posebno smo zahvalni vladi prijateljskog Japana i ponosni na Laboratoriju za parne i gasne turbine. Ova tema bila je bitna i prilikom posete revizorskog tima Nemačkog ASIIN-a, koji je proveravao kvalitet studijskih programa, a posebno je insistirao na laboratorijskom radu, i poseti velikom broju naših laboratorija. Fakultet je već akreditovan i ova skorašnja provera potvrdila je dobar rad na svim nivoima, što takođe jasno govori o dobro opremljenim laboratorijama, uključujući računarske sale, uvek dostupne studentima“, naglasio je prof. dr. Sedmak.

Inovacioni centar Mašinskog fakulteta, osnovan 2006. godine kao ćerka firma Mašinskog fakulteta u Beogradu, i to da se ističe kvalitetom i profesionalnošću jasno ukazuje AA+ bonitetna ocena, koja joj je dodeljena, a potvrđuje da je kompanija pouzdana i stabilna.

Poslovni prihodi (EUR):
2.242.195,10 (2019)
Broj zaposlenih:
80 (2019)

  • Tina

    21.6.2021 #1 Author

    Inovativni centar pruza mladim ljudima da svoje ideje zasnovane na nauci primene u praksi. Svaka cast! Masinski inzenjeri iz nase zemlje su inace vrlo cenjeni u svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...