novi investicioni ciklus sa nemačkom do 2040.

Pristup Srbije Globalnoj alijansi za baterije može uvećati BDP za sedam odsto

SrbijaVesti

8.10.2024 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pristup Srbije Globalnoj alijansi za baterije može uvećati BDP za sedam odsto Pristup Srbije Globalnoj alijansi za baterije može uvećati BDP za sedam odsto
Novo partnerstvo Nemačke i Srbije i pristupanje naše zemlje Globalnoj alijansi za baterije može povećati rast BDP-a Srbije i do sedam odsto godišnje. Predsednik... Pristup Srbije Globalnoj alijansi za baterije može uvećati BDP za sedam odsto

Novo partnerstvo Nemačke i Srbije i pristupanje naše zemlje Globalnoj alijansi za baterije može povećati rast BDP-a Srbije i do sedam odsto godišnje.

Predsednik Privredne komore (PKS) Srbije Marko Čadež najavio je na Hamburškoj konferenciji o održivosti da su Srbija i Nemačka ušle u partnerstvo u novom investicionom ciklusu do 2040. u kome se očekuju direktna ulaganja od čak 40 milijardi evra pre svega u nove tehnologije, električna vozila i e-mobilnost.

„Novi ciklus ulaganja otvoriće prostor i za investicije u sektore prerade otpada i otpadnih voda, omogućiti čistiji vazduh i zemljište, zaposliti ‘zelene’ radnike i stvoriti nove obrazovne programe na fakultetima“, kaže Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju .

Sve ovo, dodaje, može dovesti do toga da ekonomija Srbije kroz zelenu transformaciju raste do sedam odsto godišnje.

„Nama ne treba održiv rast, nego intelektualni robustni rast koji se može ostvariti novim tehnologijama. Treba nam industrija 6.0 koja je digitalna, pametna i energetski efikasna, a to zahteva veliki transfer znanja“, ističe Mitrović.

Ključnu dobit zelene tranzicije, napominje, imaće građani Srbije kroz čist vazduh, bolji pristup pijaćoj vodi, tretman otpadnih voda i racionalno upravljanje otpadom i uklanjanje smetlišta i deponija. Do 2040. je potrebno izgraditi više od 370 postrojenja za tretman otpadnih voda.

„Proces zelene transformacije je koristan za industriju s obzirom da će dovesti nove tehnološke revolucije. Time bi Srbija do 2040. bila u rangu najrazvijenijih industrijskih zemalja Evrope“, smatra Mitrović.

Najveću korist od celog procesa, kaže, imaće mikro, mala i srednja preduzeća i porodične kompanije, posebno u sektoru agrara.

Zelena tranzicija, zaključuje, zahteva primenu svih međunarodnih standarda za održivo poslovanje, nov kvalitet javne administracije i uprave, sudstva, koji moraju biti potpuno digitalizovani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.