ZA MESEC I PO AUSTRIJA IZGUBILA osam milijardi evra zbog manje potrošnje

SvetVesti

30.3.2020 12:24 Autor: Ljiljana Begović 0

ZA MESEC I PO AUSTRIJA IZGUBILA osam milijardi evra zbog manje potrošnje ZA MESEC I PO AUSTRIJA IZGUBILA osam milijardi evra zbog manje potrošnje
Ekonomski institut „Wifo“ smatra da će zbog ograničenja slobode kretanja i obustavljanja rada prodavnica biti značajno smanjena privatna potrošnja u Austriji. Usled krize zbog virusa... ZA MESEC I PO AUSTRIJA IZGUBILA osam milijardi evra zbog manje potrošnje

Ekonomski institut „Wifo“ smatra da će zbog ograničenja slobode kretanja i obustavljanja rada prodavnica biti značajno smanjena privatna potrošnja u Austriji. Usled krize zbog virusa korona potrošnja domaćinstava pašće za 5,5 milijardi evra, a kod stranih gostiju za 2,9 milijardi evra, proračun je ekonomiste Jirgena Birbaumer-Polija.

Njegova procena pretpostavlja scenario šestonedeljnog zatvaranja radnji, odnosno do kraja aprila, kao i delimičnog otvaranja radnji u maju, odnosno delimičnog povratka u „normalu“ od juna. „Tačna ekonomska procena mera trenutno je samo teško moguća“, objasnio je on, dodajući da je činjenica da je potrošnja već u aktuelnom scenariju dostigla obim koja je najveći šok privredi u poslednjih par decenija.

U prošloj godini je nominalna privatna potrošnja u Austriji iznosila oko 206 milijardi evra, što je nešto više od polovine BDP-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...