PRIVREDA SRBIJE VITALNA Rast prosečne neto zarade put ka većem vrednovanju rada, kaže Mali

IzdvajamoSrbijaVesti

26.9.2020 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PRIVREDA SRBIJE VITALNA Rast prosečne neto zarade put ka većem vrednovanju rada, kaže Mali PRIVREDA SRBIJE VITALNA Rast prosečne neto zarade put ka većem vrednovanju rada, kaže Mali
Prosečna neto zarada u julu iznosila je 60.029 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku, a taj podatak da je prvi put u Srbiji... PRIVREDA SRBIJE VITALNA Rast prosečne neto zarade put ka većem vrednovanju rada, kaže Mali

Prosečna neto zarada u julu iznosila je 60.029 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku, a taj podatak da je prvi put u Srbiji ona premašila 510 evra ukazuje da je u našoj zemlji trasiran put ka većem vrednovanju rada, ocenio je ministar finansija Siniša Mali.

To je, ujedno, kako smatra ministar, i signal da je privreda Srbije ostala vitalna, čak i u uslovima pandemije, uz rekordno nisku nezaposlenost od 7,3 odsto u drugom kvartalu.

Povećanje minimalne zarade od 6,6 odsto, neoporezivog dela dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara od januara 2021. godine, kao i planirano umanjenje poreza na zarade, takođe će, kako očekuje Mali, uticati na dalji rast zarada.

„Pre dve godine opterećenje na zarade je bilo 63 odsto, a sada je 61,2 procenta. Naša politika je da opterećenje na zarade smanjujemo, ali u skladu sa mogućnostima i raspoloživim fiskalnim prostorom. Fiskalno opterećenje zarada još uvek je visoko, ali sa većim privrednim rastom u budućnosti stvoriće se uslovi za dodatna umanjenja“, naglasio je Mali.

Foto: Tanjug

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, posvećena tome da se očuva životni standard stanovništva i zbog toga ubrzano radi na privlačenju investicija, kao i na stvaranju stimulativnog regulatornog okvira koji će pružiti jednake šanse za sve.

Mi smo po prvi put u istoriji kao država intervenisali iz budžeta i direktno podržali privrednike sa paketom od 5,8 milijardi evra. Na taj način smo izvršili realokaciju, odnosno pravedniju preraspodelu javnih sredstava, kako bi se pomogo privatnom sektoru„, ukazao je Mali.

Foto: Wikipedia.org

Srbija je, kako smatra, puna potencijala, a dokaz za to jeste i dolazak američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), kao i nedavno objavljeni podatak da se naša zemlja po indeksu ljudskog kapitala (HCI) Svetske banke nalazi u vrhu u regionu.

Ministar finansija je uveren da je plan po kome će prosečna plata 2025. godine u Srbiji biti 900 evra, a prosečna penzija 430 evra ostvariv.

Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, a 2019. godine 4,2 odsto, a ove godine se zadržimo na nuli i uopšte nemamo pad BDP, jasno je i da nećemo imati indikatore koji će vući zarade naniže”, rekao je Mali, dodavši da će na nivou cele godine zarade u Srbiji imati realni rast. U 2021. očekuje se, kako je zaključio, zahuktavanje privrednog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...