Spoljnotrgovinski suficit od oko 111 miliona evra

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga u prvih pet meseci ostvarila rast izvoza

SrbijaVesti

10.7.2024 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga u prvih pet meseci ostvarila rast izvoza Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga u prvih pet meseci ostvarila rast izvoza
Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga je u prvih pet meseci ove godine ostvarila rast izvoza od 2,9 odsto, uz spoljnotrgovinski suficit od oko 111... Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga u prvih pet meseci ostvarila rast izvoza

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga je u prvih pet meseci ove godine ostvarila rast izvoza od 2,9 odsto, uz spoljnotrgovinski suficit od oko 111 miliona evra, objavila je Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog okruga bila je 1,5 milijardi evra, a izvoz je ostvaren u vrednosti od око 817 miliona evra, prenosi Beta.

Kako je saopšteno iz Regionalne privredne komore, za pet meseci ove godine privreda Grada Kragujevca je ostvarila rast izvoza od 15,2 odsto.

Prema rečima direktora Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predraga Lučića, može se očekivati i dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici Stellantis u Kragujevcu.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog okruga bile su električne mašine i oprema, šinska vozila i signalna oprema, nameštaj, plastične mase i proizvodi od plastike, drumska vozila, kotlovi, mašine i uređaji.

U prvih pet meseci 2024. godine privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga najviše je izvozila na tržišta: Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Italije, Poljske.

Najveći uvoz ostvaren je iz Nemačke, Kine, Italije, Republike Koreje, Turske, Austrije, Rumunije, Poljske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.