CEVES predstavio MSP Kompas 2024 - Indeks konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Veliki potencijal male privrede, ali i ozbiljan problem finansiranja

BankeInvesticijePoslovanjeSrbija

17.5.2024 14:18 Autor: Milica Rilak 7

Veliki potencijal male privrede, ali i ozbiljan problem finansiranja Veliki potencijal male privrede, ali i ozbiljan problem finansiranja
Poslovni rezultati u 2023. godini pokazuju da su se domaća mala i srednja preduzeća suočila sa stagnacijom zbog niskog privrednog rasta u Evropskoj uniji... Veliki potencijal male privrede, ali i ozbiljan problem finansiranja

Poslovni rezultati u 2023. godini pokazuju da su se domaća mala i srednja preduzeća suočila sa stagnacijom zbog niskog privrednog rasta u Evropskoj uniji – posebno recesije u Nemačkoj, zbog posledica rata u Ukrajini, kao i sprovođenja antiinflatornih politika, rekao je direktor Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Nemanja Šormaz na prezentaciji rezultata MSP Kompasa.

Analiza podataka te platforme, koja prati 75 indikatora stanja u sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP), pokazala je da je u 2023. zabeležen pad prihoda od 9,4 odsto, kao i profita od 11 odsto, dok najveći problem ostaje dostupnost povoljnog finansiranja male privrede.

Podaci dobijeni na osnovu ankete među 1.500 malih i srednjih preduzeća, kao i javno dostupnih podataka o poslovanju, ukazuju na to da je umereni rast zabeležen u ICT sektoru (šest odsto) i u ugostiteljstvu sa hotelijerstvom (Horeca), koje je u 2023. raslo po stopi od osam odsto.

Sa druge strane, značajan pad uknjižila je prerađivačka industrija (13 odsto), dok čak 81 odsto anketiranih MSP nije uspeo da pronađe nova tržišta i kupce, iako je zadržao stare.

„MSP sektor, ukratko, nije ni u 2023. bio među generatorima privrednog rasta, a kao posebno značajan izazov sa kojim se suočavaju je nestašica kadrova“, istakao je Šormaz tokom prezentacije Indeksa MSP Kompasa.

Rezultat je i da je konkurentnost MSP sektora blago opala u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj izvoznika u tom sektoru ostao isti, kao i udeo male privrede u ukupnom izvozu, koji iznosi 19 odsto.

Nemanja Šormaz i Pavle Medić / Foto: Biznis.rs

Najveći problem sa kojim se suočavaju domaća mala i srednja preduzeća je i dalje dostupnost finansiranja na našem izuzetno „bankocentričnom“ tržištu.

Kamatne stope su tokom 2023. u odnosu na 2022. godinu u proseku porasle 2,5 puta, sa tri odsto na 7,5 odsto, a MSP ukazuju na veliki raskorak između željenih i kamata koje se nude na tržištu“, rekao je zamenik glavnog ekonomiste CEVES-a Pavle Medić.

On je ukazao da je masa odobrenih investicionih kredita u 2023. bila za 16 odsto niža nego u 2022. i za čak 34 odsto niža nego u 2021. godini, ali i da se desila paradoksalna situacija – da anketirana MSP uopšte ne misle da je teško doći do eksternog finansiranja.

„Kada ih pitate da li je dostupnost eksternog finansiranja prepreka razvoju njihovog poslovanja, oni odgovaraju da nije zato što su većinom likvidna i solventna, pa njih samo 10 odsto prijavljuje da otežano dolazi do kredita, dok 35 odsto uopšte ne koristi bankarske pozajmice. Međutim, na pitanje zašto ih ne koriste manji deo kaže da im nisu potrebne, dok veći kaže da ne planira nikakva ulaganja“, rekao je Medić.

Kod preduzeća koja se oslanjaju na spoljne izvore finasiranja, a kojih je više od polovine, vidi se da je to oslanjanje niskog intenziteta – njih tek 18 odsto koristi bankarske kredite, oko 10 odsto lizing i oko šest procenta se oslanja na različite vidove finansijske podrške državnih i međunarodnih institucija.

„Zašto je to važno? Zato što domaća preduzeća jako teško i sporo rastu ukoliko se oslanjaju samo na sopstvena sredstva, umesto da se zadužuju kada to diktira poslovni ciklus, pa nabave opremu, proizvedu i zarade, umesto da čekaju da zarade da bi taj ciklus pokrenuli“, istakao je Medić.

Zaključak CEVES-ovog tima je da je na domaćem tržištu očigledno potreban akter koji bi „razbio strah“ od finansiranja privrede ili sistemski podržao razvojne prioritete.

Predstavljanju MSP Kompasa 2024, koje su organizovali CEVES i USAID-ov projekat Velika mala privreda uz podršku Privredne komore Srbije, prisustvovali su i direktor sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović i direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam (Brooke Isham), kao i predstavnici Ministarstva privrede, Svetske banke, EBRD, Procredit banke i drugih kompanija i institucija.

Vesović je istakao da se MSP sektor suočava sa najvećim problemima u poslovanju, a da je u osnovi tih problema upravo finansiranje, i pozvao sve aktere da zajednički rade na podršci maloj privredi koja je, kao deo dobavljačkih lanaca, ključna i za uspeh velikih investicija, dok je Ajšam naglasila da su zdravlje i rast malih i srednjih preduzeća ključni za ukupan ekonomski uspeh Srbije.

  • PAVLE-2005

    17.5.2024 #1 Author

    Sve uočavaju a niko ne reaguje da reši probleme

    Odgovori

  • NATI

    18.5.2024 #2 Author

    Nek nadju resenje

    Odgovori

  • JANA

    19.5.2024 #3 Author

    Veliki potencijal male privrede

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.5.2024 #4 Author

    Veliki potencijal,i sve osta na recima…

    Odgovori

  • SUNCICA

    19.5.2024 #5 Author

    Ipak stanje u Nemackoj utice na celu Evropu

    Odgovori

  • Boba321

    19.5.2024 #6 Author

    Treba biti oprezan, ipak sve zavisi sta ce i kako biti u Nemackoj

    Odgovori

  • gagica

    19.5.2024 #7 Author

    Slazem se.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.