Najveći problem domaćih firmi - pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih ljudi

Malim i srednjim preduzećima ne treba pomoć već saradnja sa državom

SrbijaU fokusu

10.11.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Malim i srednjim preduzećima ne treba pomoć već saradnja sa državom Malim i srednjim preduzećima ne treba pomoć već saradnja sa državom
Kako bi podržao dalji snažan razvoj MSP sektora, ukazao na izazove sa kojima se suočava i predložio odgovarajuća institucionalna rešenja, Centar za visoke ekonomske... Malim i srednjim preduzećima ne treba pomoć već saradnja sa državom

Kako bi podržao dalji snažan razvoj MSP sektora, ukazao na izazove sa kojima se suočava i predložio odgovarajuća institucionalna rešenja, Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) je pokrenuo inicijativu MSP100 Expo, u okviru koje je u četvrtak u Nučno-tehnološkom parku Niš otvorena konferencija MSP100 Expo: Ljudi su uspeh.

Srpski MSP sektor iznedrio je brojne šampione – izvozno orijentisane, inovativne i konkurentne firme, koje imaju potencijal da još brže rastu i doprinesu održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji. Kroz unapređenje poslovnog ambijenta moguće je otvoriti vrata i novim šampionima, koji su tek u nastajanju.

Za razliku od pre 10 godina, kada je nezaposlenost bila u fokusu, firme danas kao najveći problem ističu pronalaženje i zadržavanje adekvatnog broja kvalitetnih ljudi.

Predsednica Upravnog odbora i glavna ekonomistkinja CEVES-a Kori Udovički poručila je da je današnja konferencija MSP100 EXPO posvećena najuspešnijim domaćim malim i srednjim preduzećima, a deo događaja je i izložba, jer je reč o šamionima koje treba afirmisati.

Foto: Freepik.com

Prema njenim rečima, cilj konferencije je da pokaže da mala i srednja preduzeća u Srbiji nisu samo kičma i srce privrede, već su i rasadnik preduzeća koja mogu da postanu šampioni, da rastu, da nas predstavljaju u svetu i povuku razvoj napred.

„Međutim, da bi oni sve to postali, a i da bi Srbija iz toga profitirala neophodan je dijalog sa državom – da se razume koje su njihove potrebe“, rekla je Udovički dodavši da njima nije potrebna pomoć, jer su i bez nje stigli tu gde jesu, ali da im je potrebna saradnja posebno u doba krize, te da je neophodno da politike koje se vode za razvoj Srbije stvaraju ambijent koji im je potreban.

Zadržati motivisane i talentovane ljude je izazov

Direktor Naučno-tehnološkog parka Niš Milan Ranđelović je poručio da se u srpskoj privredi paralelno razvijaju tri stuba: jedan čine strani investitori koji uspešno posluju, drugi čine domaćini odnosno kompanije koje su osnovane, rasle i razvijale se u Srbiji, dok je treći stub inovacioni start up ekosistem „koji se dobro razvija“.

„Mislim da se u nedovoljnoj meri radi na sinergiji i zajedničkom rastu ta tri sektora. Ali, taj problem zapravo predstavlja šansu da se kroz njihovu bolju saradnju dodatno ubrza razvoj privrede“, rekao je Ranđelović.

Ambasador Švajcarske u Srbiji, NJ.E. Urs Šmid, je poručio da mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju 99 odsto ljudi, čine okosnicu ekonomije.

Foto: Freepik.com

„Danas je više nego ikada izazov zadržati talentovane i motivisane ljude, što je problem sa kojim se suočavaju i mala i srednja preduzeća. Švajcarska u Srbiji ima nekoliko projekata posvećenih podsticanju razvoju ljudskog kapitala. Kroz projekat Znanjem do posla (Education to Employment/E2E) razvijamo talente mladih i pružamo podršku njihovom obrazovanju za tržište rada, dok kroz projekat SME Hub mala i srednja preduzeća dobijaju podršku u modernizaciji i transformaciji koje su neophodne za integrisanje u globalne lance snabdevanja, posebno u domenu ispunjavanja standarda i zahteva stranih tržišta“, rekao je ambasador Švajcarske.

Direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, USAID Srbija, Naida Zečević Bin rekla je da USAID sa ponosom podržava mala i srednja preduzeća u Srbiji, jer su oni pokretačka snaga inovacija i ključni element u ubrzanju ekonomskog rasta.

„Iako se suočavaju sa brojnim izazovima u poslovanju, neka od ovih preduzeća koja su naši partneri veoma su uspešna u povezivanju Srbije sa svetom, u uvođenju inovacija u poslovanje, u plasiranju svojih proizvoda na tržišta širom sveta“, istakla je Zečević Bin.

Skrenula je pažnju da je kroz njihov projekat Velika mala privreda i u saradnji sa CEVES-om, kreiran alat MSP Kompas, namenjen merenju konkurenosti malih i srednjih preduzeća.

„Smatramo da se upotrebom i analizom visoko kvalitetnih podataka takođe može postići napredak u poslovanju. Zato se nadamo da će sve zainteresovane firme, ali i mediji, organizacije civilnog društva, predstavnici institucija i drugih donatora, i projekata koristiti ovaj izuzetan alat“, poručila je Zečević Bin.

Na događaju je predstavljen MSP Kompas, besplatni interaktivni portal koji omogućava detaljan uvid u konkurentnost sektora i faktore koji na nju utiču.

Na osnovu konkretnih analiza i otvorenih podataka, svi koji se bave aktivnostima usmerenim ka razvoju MSP, od razvojnih agencija, državnih institucija, donatora, medija, te samih preduzeća, moći će efikasnije da kreiraju strategije razvoja i programe podrške.

Preduzeća sada, uz pomoć MSP Kompas, mogu da procene svoju konkurentsku poziciju u preko 30 tačaka (profitabilnost, produktivnost, zarade, zaduženost, stepen digitalizacije, kvalifikovanost kadrova…); a svi korisnici mogu da pretraže preko 20.000 kompanija i identifikuju one koje odgovaraju njihovim ključnim poslovnim kriterijumima.

Foto: Freepik.com

U okviru konferencije prikazana je i izložba „Razvoj i dostignuća MSP100 šampiona“ na kojoj su predstavljena preduzeća sa MSP100 liste – najbolja i najuspešnija mala i srednja preduzeća u Srbiji po pažljivo postavljenim kriterijumima prihoda, izvoza na sofisticirana tržišta, uticaja na lokalnu zajednicu, fer poslovanja i inovacija.

Ovogodišnji MSP100 Expo ponudio je i besplatnu obuku o zelenoj tranziciji koju priprema i sprovodi EBRD.

Jednodnevna obuka Osnovi ESG za MSP ima za cilj podizanje znanja MSP u Srbiji o ESG i podsticanje blagovremenog pozicioniranja firmi na lokalnom i međunarodnom tržištu, posebno uzimajući u obzir pitanja zaštite životne sredine koja već utiču na njihovo poslovanje.

Organizatori MSP100 Expo su CEVES i Naučno-tehnološki park u Nišu, a partneri su projekat Velika mala privreda koji finansira USAID, a realizuje ACDI/VOCA, Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i Projekat From Education to Employment, E2E / Znanjem do Posla podržan od strane Švajcarske kancelarije za saradnju i sproveden od strane NIRAS IP.

Prijatelj konferencije je Platforma „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlada Švajcarske i vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

  • SHALIMAR

    12.11.2023 #1 Author

    Drzava treba najvise da pomogne,inace nece opstati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *