biće predstavljen i interaktivni portal MSP kompas

MSP100 Expo u Nišu 9. novembra

InovacijeManifestacijePoslovanjePreduzetnikSrbija

3.11.2023 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MSP100 Expo u Nišu 9. novembra MSP100 Expo u Nišu 9. novembra
Srpski sektor malih i srednjih preduzeća (MSP) iznedrio je brojne šampione – izvozno orijentisane, inovativne i konkurentne firme, koje imaju potencijal da još brže... MSP100 Expo u Nišu 9. novembra

Srpski sektor malih i srednjih preduzeća (MSP) iznedrio je brojne šampione – izvozno orijentisane, inovativne i konkurentne firme, koje imaju potencijal da još brže rastu i doprinesu održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji. Kroz unapređenje poslovnog ambijenta moguće je otvoriti vrata i novim šampionima, koji su tek u nastajanju. Za razliku od pre deset godina, kada je nezaposlenost bila u fokusu, firme danas kao najveći probelm ističu pronalaženje i zadržavanje adekvatnog broja kvalitetnih ljudi.

Kako bi podržao dalji snažan razvoj MSP sektora, ukazao na izazove sa kojima se suočava i predložio odgovarajuća institucionalna rešenja, Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) je pokrenuo inicijativu MSP100 Expo.

Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg događaja u Kragujevcu, CEVES i Naučno-tehnološki park Niš 9. novembra 2023. u Nišu organizuju drugi po redu MSP100 Expo, pod sloganom “Ljudi su uspeh”.

Kroz dva panela i tri radionice učesnici će potražiti odgovore na pitanja kako u opštoj nestašici privući, razvijati i zadržati ljude u MSP; da li vodeći domaći MSP mogu da postanu i globalni šampioni i kakva im je pomoć potrebna; kako staviti digitalizaciju u funkciju rasta i razvoja; zašto je kriza signal za promene u korporativnom i finansijskom upravljanju MSP; i kako iskoristiti „ozelenjavanje poslovanja“ za postizanje konkurentnosti.

Na dan događaja, premijerno će biti predstavljen interaktivni portal MSP Kompas, koji će biti dostupan celokupnom tržištu i omogućiće uvid u konkurentnost sektora i faktore koji na nju utiču – poslovne rezultate, inovacije, digitalizaciju, zelenu tranziciju, finansiranje rasta i zapošljavanje kadrova.

Na osnovu konkretnih analiza i otvorenih podataka, svi koji se bave aktivnostima usmerenim ka razvoju MSP, od razvojnih agencija, državnih institucija, donatora, medija, te samih preduzeća, moći će efikasnije da kreiraju strategije razvoja i programe podrške.

Preduzećima će biti omogućeno da procene svoju konkurentsku poziciju u preko 30 tačaka (profitabilnost, produktivnost, zarade, zaduženost, stepen digitalizacije, kvalifikovanost kadrova…); dok će korisnici moći da pretraže preko 20.000 kompanija identifikujući one koje odgovaraju njihovim ključnim poslovnim kriterijumima.

Razvoj MSP Kompasa podržan je od strane USAID-a, kroz projekat Velika mala privreda, koji realizuje ACDI/VOCA. 

U okviru konferencije biće predstavljeno i „prolazno vreme“ u ostvarivanju inicijativa za podršku MSP koje su pokrenute na prošlogodišnjem događaju. Pokazaćemo gde je ostvaren napredak, a gde su potrebni dodatni napori i zagovaranje za ispunjavanje inicijativa, te pomoći u formulisanju poruka za donosioce odluka o potrebnim razvojnim politikama, kako bi se ostvario cilj da do 2030. godine MSP izbiju u prvi plan.

 Ovogodišnji MSP100 Expo donosi i besplatnu obuku o zelenoj tranziciji koju priprema i sprovodi EBRD. Jednodnevna obuka 𝗢𝘀𝗻𝗼𝘃𝗶 𝗘𝗦𝗚 𝘇𝗮 𝗠𝗦𝗣 ima za cilj podizanje znanja MSP u Srbiji o ESG i podsticanje blagovremenog pozicioniranja firmi na lokalnom i međunarodnom tržištu, posebno uzimajući u obzir pitanja zaštite životne sredine koja već utiču na njihovo poslovanje.

Očekuje se više od 100 vodećih domaćih malih i srednjih preduzeća i više od 300 učesnika (predstavnici državnih institucija, poslovnih udruženja, međunarodne zajednice, velikih kompanija, bankarskog sektora, NVO sektora, stručne javnosti i lokalne zajednice).

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Jako pozitivno, samo pitanje koliko je pametno??

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...