guverner hrvatske narodne banke očekuje veću inflaciju

Privredni rast u Hrvatskoj biće usporen ove godine

BankeNovacRegionVesti

26.3.2022 12:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Privredni rast u Hrvatskoj biće usporen ove godine Privredni rast u Hrvatskoj biće usporen ove godine
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić istakao je da će rat u Ukrajini zasigurno dovesti do usporavanja privrednog rasta u Hrvatskoj u ovoj... Privredni rast u Hrvatskoj biće usporen ove godine

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić istakao je da će rat u Ukrajini zasigurno dovesti do usporavanja privrednog rasta u Hrvatskoj u ovoj godini, a da će takođe dovesti i do porasta inflacije, prvenstveno usled rasta cena energenata i žitarica.

„Direktan uticaj na našu privredu dolazi od prelivanja ekonomskih efekata rata u Ukrajini. U ovom trenutku nemamo direktne ratne posledice, ali sasvim sigurno možemo očekivati da ćemo zbog rata u Ukrajini imati usporavanje rasta BDP-a u ovoj godini, kao i rast inflacije, prvenstveno zbog porasta cena energenata i žitarica, koje se u velikoj meri proizvode u Rusiji i Ukrajini“, rekao je Vujčić u petak, piše Jutranji.hr.

Upitan o „pomami za evrima“ o kojoj poslednjih dana mediji izveštavaju, pri čemu neke menjačnice kažu da sve novčanice evra koje nabave građani ubrzo kupe, Vujčić je ocenio da se ne događa ništa značajno.

Rekao je da je od druge polovine prošle godine prisutna veća potražnja za evrom, no ona je povezana s prošlogodišnjom značajno boljom turističkom sezonom, kao i s približavanjem datuma uvođenja evra u Hrvatskoj, pa određen deo građana već sada menja kune za evre.

Zaključno s podacima za januar, u bankama je u proteklih šest meseci došlo do vrlo snažnog rasta deviznih depozita, koji su na godišnjem noivou ubrzali rast sa 2,2 na 6,6 odsto.

„To je trend koji pokazuje da imamo snažan neto priliv deviza u bankarski sistem“, rekao je Vujčić.
Napomenuo je i da je od početka rata u Ukrajini vidljivo određeno smanjenje neto otkupa, dakle razlike u tome koliko banke otkupe deviza od stanovništva u odnosu na ono što im prodaju. „Međutim to je relativno malo i ne vidimo da se tu bilo šta značajno događa“, izjavio je Vujčić.

Tagovi
EVRO NOVAC
  • ZVE84

    26.3.2022 #1 Author

    Sve su to samo dobro upakovane laži da bi se punili džepovi VELIKIH.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.3.2022 #2 Author

    Kao i u celom regionu…

    Odgovori

  • GAGA

    26.3.2022 #5 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • MAJALG

    27.3.2022 #6 Author

    Ovo nije vest koja iznenadjuje, ocekivano je da sve ekonomije EU osete pad.

    Odgovori

  • VANJA

    27.3.2022 #7 Author

    Bice svuda pa i kod nas!

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #8 Author

    Pa da biće usporen u poređenju sa prethodnim godina ali ne mora da znači da se radi o posledicama, to će svakako vrem pokazati, sad možemo samo da nagađamo.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #9 Author

    Kao i u svim zemljama tako i u Hrvatskoj

    Odgovori

  • MARIJANA

    27.3.2022 #10 Author

    Ovo je vec bilo ocekivano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...