Zbog predrasuda nizak nivo motivacije poslodavaca

Osobe sa invaliditetom na posao čekaju duže od šest godina

AnalizaBiznisBolji posaoU fokusu

26.3.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 23

Osobe sa invaliditetom na posao čekaju duže od šest godina Osobe sa invaliditetom na posao čekaju duže od šest godina
I pored brojnih povlastica za poslodavce, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) prosečna dužina traženja posla osoba sa invaliditetom iznosi šest godina i... Osobe sa invaliditetom na posao čekaju duže od šest godina

I pored brojnih povlastica za poslodavce, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) prosečna dužina traženja posla osoba sa invaliditetom iznosi šest godina i 11 meseci.

Na osnovu najnovijih podataka sa evidencije nezaposlenih lica registrovano je 12.877 osoba sa invaliditetom od kojih su 5.637 žene (43,77 odsto).

Kada je u pitanju obrazovna struktura nezaposlenih na evidenciji NSZ, registrovano je bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih 4.880 (37,90 odsto ukupnog broja nezaposlenih sa invaliditetom), sa srednjim obrazovanjem registrovano je 7.124 (55,32 odsto), sa višim i visokim trogodišnjim obrazovanjem registrovano je 443 (3,44 odsto) i sa najmanje visokim četvorogodišnjim obrazovanjem registrovano je 430 (3,34 odsto).

„Na osnovu dosadašnjeg iskustva u radu sa poslodavcima, udruženjima osoba sa invaliditetom i ostalim akterima na tržištu rada, konstatujemo da je najveći problem kod zapošljavanja njihova niska kvalifikaciona struktura, nedostatak posebnih znanja i veština i uzak izbor zanimanja u stručnim školama po specijalnom programu. Takođe, praksa pokazuje i dalje nizak nivo motivacije poslodavaca za zapošljavanje ove kategorije lica, koji se uglavnom temelji na postojanju predrasuda“, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kada su u pitanju mlade osobe sa invaliditetom sa evidencije NSZ, prema rečima naših sagovornika uglavnom se radi o osobama koje nemaju dovoljno radnog iskustva što ih čini teže zapošljivom kategorijom, imajući u vidu zahteve poslodavaca koji iskazuju veće interesovanje za zapošljavanjem lica sa radnim iskustvom. Procenat mladih u ukupnom broju zaposlenih osoba sa invaliditetom iznosi 15,5 odsto.

Šta propisuje Zakon?

Prema propisima, svaki poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan je da ima u radnom odnosu jednu osobu sa invaliditetom.

Takođe, prema zakonu u preduzećima sa 50 i više zaposlenih, poslodavac je u obavezi da ima u radnom odnosu najmanje dve osobe sa invaliditetom, i na svakih narednih započetih 50 zaposlenih po jednu osobu sa invaliditetom.

Poslodavac koji ne zaposli osobe sa invaliditetom dužan je da uplati iznos od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

„U cilju podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom NSZ sprovodi mere aktivne politike zapošljavanja koje podrazumevaju stručnu i finansijsku podršku poslodavcima, ali i osobama bez radnog angažmana. Nezaposleni građani imaju prioritet prilikom uključivanja u mere aktivne politike zapošljavanja, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima“, ističu iz NSZ.

Ukupan broj osoba sa invaliditetom koje su se zaposlile u toku 2021. godine je 5.536, od kojih je 2.611 žena (47,16 odsto).

Foto: Fmiposao.herokuapp.com

Najveći broj zapošljavanja zabeležen je u delatnostima kao što su mašinska i tekstilna industrija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, trgovina na veliko i trgovina na malo.

Kada je reč o konkretnim poslovima, najveći broj slučajeva zapošljavanja zabeležen je na radnim mestima koje mogu da obavljaju lica bez kvalifikacija.

„Takođe, osobe sa invaliditetom su najčešće angažovane na poslovima pomoćnog bravara, pomoćnog konfekcionara, pomoćnog knjigovesca, pomoćnog cvećara – vrtlara, bravara, prodavca, krojača, kuvara, automehaničara, administrativnog radnika, ekonomiste, pravnika“, navode iz NSZ. 

Iz ove institucije kažu da se zahvaljujući aktivnostima svih aktera na tržištu rada koje su preduzimane prethodnih godina, posebno od donošenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom (2009. godine), svest u društvu promenila i da se osobe sa invaliditetom posmatraju iz ugla onoga što one mogu da urade i doprinesu svojom integracijom, a ne kao što je to ranije bio slučaj, iz ugla njihovih ograničenja.

„Osnovna uloga NSZ je upravo u promovisanju ovakvog pristupa, odnosno jačanju svesti ostalih aktera na tržištu rada o mogućnostima osoba sa invaliditetom, čime su postignuti i određeni rezultati kao što je smanjenje broja ovih lica na evidenciji, odnosno povećanje slučajeva zapošljavanja sa evidencije. Podaci od 2011. godine pokazuju da je zaposleno 2.897 osoba sa invaliditetom, dok je prethodnih godina taj broj skoro udvostručen“, objašnjavaju naši sagovornici.

Takođe, prema njihovim rečima važno je povećanje znanja, veština i kompetencija osoba sa invaliditetom za uključivanje na tržite rada kroz programe obuka.

„Neophodno je povećanje broja uključenosti ljudi sa invaliditetom u mere aktivne politike namenjene isključivo ovoj kategoriji, ali i ostale mere namenjene teže zapošljivim kategorijama lica na evidenciji. Naglasili bismo i unapređenje sistema procene radne sposobnosti kroz napuštanje isključivo medicinskog modela i usmeravanje na mogućnosti osoba sa invaliditetom, kroz socijalno-inkluzivni pristup“, zaključuju iz NSZ.

 • NINO

  26.3.2022 #1 Author

  Sto je bruka i sramota. Nasa Vlada se uopste ne bori za prava marginalozovanih grupa

  Odgovori

 • STRAHINJA

  26.3.2022 #2 Author

  Polako se pojavljuju kompanije koje su na ovaj način društveno odgovorne.

  Odgovori

 • MARKO7

  26.3.2022 #3 Author

  Pa iskreno mislim da i jeste tako…

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  26.3.2022 #4 Author

  Tužno! Država treba više da se pozabavi ovim problemom.

  Odgovori

 • BRANA19

  26.3.2022 #5 Author

  Zalosno… Treba im pomoci…

  Odgovori

 • JANA

  26.3.2022 #6 Author

  Treba pomoci ljudima sa inavaliditetom trebaju biti prioritet u odnosu na nas obicne i zdrave gradjane ,sve najbolje zelim

  Odgovori

 • NATI29

  26.3.2022 #8 Author

  Trebalo bi vise paznje obratiti na ovu tamo slabo se pise inprica o tome

  Odgovori

 • TATJANA

  26.3.2022 #9 Author

  Strasno je kad cujete nemaju iskustva.. Pa to je slucaj i za osobe bez invaliditeta.

  Odgovori

 • STEFAN

  26.3.2022 #10 Author

  Strasno, treba pruziti podrsku ljudima sa invaliditetom

  Odgovori

 • ZVE84

  26.3.2022 #11 Author

  Nizak nivo motivacije ne samo poslodavaca već i države

  Odgovori

 • IVAN

  26.3.2022 #12 Author

  Treba drzava da radi vise na tom problemu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.3.2022 #13 Author

  Malo se prica o tome,a to je do siatema u zemlji…

  Odgovori

 • TINA

  26.3.2022 #14 Author

  Oni treba da se zaposljavaju kao I svi drugi na odgovarajucim poslovima

  Odgovori

 • MARA

  27.3.2022 #15 Author

  Sramota, trebalo bi se malo više posvetiti tome.

  Odgovori

 • Maša

  27.3.2022 #16 Author

  Tuzna istina!

  Odgovori

 • VANJA

  27.3.2022 #17 Author

  To je stvarno sramota!

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  27.3.2022 #18 Author

  Primetila sam da veliki broj preduzetnika radi na tim projektima što zapravo i nije tak loše.

  Odgovori

 • Milovan94

  27.3.2022 #19 Author

  Apsolutno je ovo problem i treba se posvetiti što pre njegovom rešavanju. Moramo misliti na sve podjednako.

  Odgovori

 • Anna

  27.3.2022 #20 Author

  U ovoj zemlji je teško mladim osobama da nađu posao, a osobama sa invaliditetom je još teže. Mnogi zakoni bi trebalo da se promene.

  Odgovori

 • BOLEK

  27.3.2022 #21 Author

  Drzava treba malo vise da radi na tome!

  Odgovori

 • DANIJELA

  27.3.2022 #22 Author

  Bez obzira na invaliditet treba da imaju bolje uslove za zaposljavanje.

  Odgovori

 • MARE

  11.12.2022 #23 Author

  Ovakvi naslovi osveste kolicinu ravnos
  dusnosti prema svemu sto nije nase

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...