Na šta obveznici fiskalizacije treba da obrate pažnju prilikom prijave

Privrednici danas dobijaju novac za nove fiskalne uređaje

Firme u fokusuMoja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

25.10.2021 12:32 Autor: Marija Jovanović 8

Privrednici danas dobijaju novac za nove fiskalne uređaje Privrednici danas dobijaju novac za nove fiskalne uređaje
Isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije počela je danas. Poreskim obveznicima biće isplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i još 100... Privrednici danas dobijaju novac za nove fiskalne uređaje

Isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije počela je danas. Poreskim obveznicima biće isplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i još 100 evra po svakom prodajnom uređaju, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti uvećan za 20 odsto. Prijavljivanje za finansijsku podršku počelo je 15. oktobra i biće moguće do 31. januara 2022. godine preko portala Poreske uprave ePorezi, a kako bi se prilagodili novom sistemu fiskalizacije privrednici će imati prelazni period od 1. novembra do kraja aprila naredne godine.   

Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici moraju da prijave i broj lokacija gde će se koristiti fiskalni uređaji, a to čine putem opcije FIPEFU (finansijska podrška za nabavku elektronskih fiskalnih uređaja). U prijavi navode ime i prezime, odnosno naziv kompanije, zatim unose poreski identifikacioni broj i u opadajućem meniju biraju jednu od dve opcije – novi ili postojeći obveznik fiskalizacije.

Novi obveznik fiskalizacije treba da unese još dva podatka – ukupan broj lokacija u kojima će se nalaziti fiskalni uređaji i broj računa u poslovnoj banci, odnosno da izabere jedan račun na koji želi da mu se subvencija uplati.

Ukoliko je postojeći obveznik fiskalizacije u pitanju, on takođe treba da unese podatak o broju lokacija na kojima će se nalaziti fiskalni uređaj i da dodatno unese podatak o ukupnom broju fiskalnih uređaja, izabere poslovni račun banke na koji želi da mu se uplati subvencija i još jedan dodatni podatak IBFM (identifikacioni broj fiskalnog modula za postojeće korisnike i postojeće fiskalne kase).

Nakon popunjavanja svih podataka u gornjem desnom uglu privrednici imaju opciju „potpiši i podnesi prijavu“, kojom završavaju celokupnu proceduru prijave za subvencije. Jednom kada se prijava podnese, ne postoji mogućnost promene unetih podataka i subvencije se isplaćuju direktno na račun koji je naveden.

Poreski obveznici sami biraju najbolje rešenje

Poreski obveznici moći će sami da odaberu optimalno rešenje za svoj posao. Tim Poreske uprave već radi na odobravanju fiskalnih uređaja i u narednom periodu očekuje se da taj spisak bude objavljen na njihovom portalu.

Prodavnica
Foto: Unsplash.com

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva online režim, što znači da postoji uređaj koji je sve vreme u komunikaciji sa Poreskom upravom. Svaka komunikacija i transakcija registruje se na softveru, odnosno serveru Poreske uprave, što će pomoći poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i gde treba da se uputi poreska kontrola.

U zavisnosti od samog uređaja, većina privrednika će za nove manje fiskalne kase morati da izdvoji oko 200 evra, dok će veće kase biti nešto skuplje i kretaće se od 500 do 600 evra, u zavisnosti od proizvođača i pogodnosti koje nude.

Preko elektronskog uređaja obveznici će biti u obavezi da evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja – gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo.

Fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom. U istoriju odlaze duple trake, GPRS na svakoj kasi, fiskalni štampač kao poseban uređaj, kao i potpisivanje zapisnika prilikom fiskalizacije.

Obveznici fiskalizacije koji su ostvarili pravo na finansijsku podršku za fiskalizaciju imaju obavezu da, u roku od šest meseci od početka primene zakona kojim se uređuje fiskalizacija, počnu da evidentiraju promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja u svakom poslovnom prostoru i prostoriji za koju su dobili finansijsku podršku za fiskalizaciju.

U suprotnom gube pravo na finansijsku podršku i dužni su da, najkasnije u roku od pet dana od dana izvrše povraćaj dodeljenih sredstava sa kamatom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...