Prijave za subvencije države do 31. januara 2022. godine

Ko će od sledeće godine morati da poseduje nove fiskalne kase

Moja firmaPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

15.10.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 1

Ko će od sledeće godine morati da poseduje nove fiskalne kase Ko će od sledeće godine morati da poseduje nove fiskalne kase
Obveznici fiskalizacije moći će od danas, 15. oktobra, pa sve do 31. januara 2022. godine, da se prijave za državne subvencije za nabavku novih... Ko će od sledeće godine morati da poseduje nove fiskalne kase

Obveznici fiskalizacije moći će od danas, 15. oktobra, pa sve do 31. januara 2022. godine, da se prijave za državne subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja preko portala Poreske uprave ePorezi. Kako bi ostvarili pravo na finansijsku podršku, oni pre apliciranja moraju da izvrše prijavu svih prodajnih mesta, što takođe mogu da učine preko navedenog portala.

Svi obveznici dobiće po 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, a ta suma će biti uvećana za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV-a.

Najveći broj preduzetnika koji će morati da evidentira promet preko online fiskalnih uređaja, a koji ranije nisu imali tu obavezu, dolazi iz uslužnih delatnosti poput majstora, frizera, kozmetičara, a pored njih to su i komercijalne kurirske službe, škole stranih jezika, sportski objekti i kockarnice.

Ko ni ubuduće neće izdavati fiskalne račune

Privilegiju da rade bez novih fiskalnih kasa imaće prodavci na tezgama, ali samo oni koji prodaju sopstvene proizvode, što implicira da isto ne važi za preprodavce. Takođe, izuzeti su oni koji se bave poslovima koji se smatraju starim, umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, izuzev kamenorezaca.

Kada je reč o trgovini na malo izvan prodavnica, tezgi i pijaca, poput prodaje preko tzv. putujućih prodavaca – ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica i štampe, ove kategorije kupcima i dalje neće morati da izdaju fiskalne račune. Isto važi i za čistače cipela, nosače i lica zadužena za naplatu parkiranja.

Fiskalne kase i dalje neće imati pojedine kategorije poput taksista, advokata, veterinara, onih koji obavljaju verske delatnosti, kao ni javni poštanski servis.

Sredstva na računu privrednici mogu da očekuju nakon provere

Proveru ispunjenosti uslova za dodelu subvencija i utvrđivanje visine iznosa finansijske podrške za obveznike fiskalizacije vršiće Poreska uprava, od 15. oktobra ove godine do 28. februara 2022. godine.

Računi u frizeraju
Foto: Pixabay.com

Prenos sredstava sa namenskog računa na poslovne račune obveznika fiskalizacije navedene u izjavi za dodelu finansijske podrške vršiće Uprava za trezor. Sve to na osnovu spiskova korisnika fiskalizacije koji su ostvarili pravo na finansijsku podršku, koje Poreska uprava dostavlja jednom nedeljno Ministarstvu privrede na čijoj će internet stranici biti objavljeni, navode u PU.

Ko ne evidentira promet vraća novac sa kamatom

Obveznici fiskalizacije koji su ostvarili pravo na finansijsku podršku za fiskalizaciju imaju obavezu da, u roku od šest meseci od početka primene zakona kojim se uređuje fiskalizacija, počnu da evidentiraju promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja u svakom poslovnom prostoru i prostoriji za koju su dobili finansijsku podršku za fiskalizaciju.

U suprotnom gube pravo na finansijsku podršku i dužni su da, najkasnije u roku od pet dana izvrše povraćaj dodeljenih sredstava sa kamatom.

Kupci će moći da provere račun preko sistema Poreske uprave

Sa novim modelom fiskalizacije u prošlost odlazi štampanje duplih, takozvanih kontrolnih traka i njihovo čuvanje jer se kontrola više neće vršiti uvidom u te kopije fiskalnih računa, već će Poreska uprava posedovati elektoronske podatke o svakom izdatom računu.

Obveznici će biti u obavezi da evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja – gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom.

Nove fiskalne kase doneće i drugačiji izgled fiskalnog računa. Pored podataka o vrsti računa, tipu transakcije, jedinstvenog broja fiskalnog računa, vrednosti prometa i iznosa poreza, novi račun će sadržati i dvodimenzionalni QR kod uz pomoć kog će kupci moći da provere račun preko sistema Poreske uprave skeniranjem QR koda uz pomoć mobilnog telefona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...