Manjak kontejnera problem transportnih kompanija

Problem globalnog transporta neće se rešiti u ovoj godini

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

4.10.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Problem globalnog transporta neće se rešiti u ovoj godini Problem globalnog transporta neće se rešiti u ovoj godini
Poremećaji u globalnom transportu koji su podigli troškove prevoza tereta i izazvali zagušenja u lukama neće biti rešeni ove godine, procenjuje čelnik operatera luke... Problem globalnog transporta neće se rešiti u ovoj godini

Poremećaji u globalnom transportu koji su podigli troškove prevoza tereta i izazvali zagušenja u lukama neće biti rešeni ove godine, procenjuje čelnik operatera luke u Dubaiju DP World koji se suočava s kašnjenjima, ali ne i zakrčenim terminalima.

Uska grla u nabavnim lancima zbog pandemije i neočekivano brzi oporavak potražnje dodatno će zaoštriti problem manjka kontejnera na svetskoj razini, procenjuje Sultan Ahmed bin Sulajem (Ahmed bin Sulayem). “Zaista smatram da se to neće rešiti u ovoj godini”, rekao je čelnik DP Worlda za Reuters.

Dodaje da ne može prognozirati kada će problemima doći kraj, ali nagoveštava da bi se to moglo dogoditi iduće godine “čim se većina ljudi vakciniše”. “Sve naše luke imaju dovoljno kapaciteta, tako da nemamo problema sa skladištenjem”, izjavio je.

Zbog nestašice kontejnera cena prevoza je naglo porasla, a Bin Sulajem tvrdi da DP World ne pokušava da iskoristi situaciju i da su njegove cene ostale više-manje iste.

DP World je državno preduzeće u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, spada među najveće lučke operatere i pod njegovom je upravom 90 terminala širom sveta, od Južne Amerike do Afrike. Pruža i niz logističkih usluga, poput skladištenja. U drugom tromesečju beleži rast obima kontejnerskog prometa za 17,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...