Skepticizam privrednika sve izraženiji

Problemi sa snabdevanjem guše poslovanje u Nemačkoj

BiznisEUVesti

25.10.2021 14:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Problemi sa snabdevanjem guše poslovanje u Nemačkoj Problemi sa snabdevanjem guše poslovanje u Nemačkoj
Poslovno raspoloženje u nemačkoj ekonomiji se natmurilo, budući da je indeks poslovne klime koji izračunava ekonomski institut IFO pao sa 98,9 poena u septembru... Problemi sa snabdevanjem guše poslovanje u Nemačkoj

Poslovno raspoloženje u nemačkoj ekonomiji se natmurilo, budući da je indeks poslovne klime koji izračunava ekonomski institut IFO pao sa 98,9 poena u septembru na 97,7 poena u oktobru. Skepticizam privrednika u pogledu budućih očekivanja je sve izraženiji. Procene kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji su takođe manje pozitivne, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Problemi sa snabdevanjem zadaju glavobolju preduzećima, a iskorišćenost kapaciteta u proizvodnji opada, što IFO vidi kao „klipove u točkovima“ nemačke privrede koji otežavaju ekonomski oporavak.

U proizvodnom sektoru, indeks poslovne klime je ponovo pao. Kompanije su nešto manje zadovoljne trenutnim poslovanjem, a i njihova očekivanja vezana za buduće poslovanje su se dodatno pogoršala. Uska grla u snabdevanju smanjila su iskorišćenost kapaciteta za 2,1 procentni poen, na 84,7 procenata.

U uslužnoj industriji poslovna klima se u oktobru takođe pomračila nakon oporavka u prethodnom mesecu. Međutim, njihove procene trenutne poslovne situacije su neznatno poboljšane.

Indeks je znatno pao u trgovini, takođe zbog uskih grla u snabdevanju. Kompanije su manje zadovoljne trenutnom situacijom, a pesimističnije su i u pogledu toga šta im donose predstojeći meseci.

U građevinarstvu se poslovna klima poboljšala, pri čemu su procene kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji malo bolje, dok su njihova buduća očekivanja porasla šesti mesec zaredom, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...