RAST DEVIZNIH REZERVI NBS U MARTU

Prodaja evroobveznica povećala devizne rezerve centralne banke za više od 800 miliona evra

BankeNovacSrbijaVesti

12.4.2021 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prodaja evroobveznica povećala devizne rezerve centralne banke za više od 800 miliona evra Prodaja evroobveznica povećala devizne rezerve centralne banke za više od 800 miliona evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 14,275 milijardi evra, što je za 852 miliona evra više u odnosu... Prodaja evroobveznica povećala devizne rezerve centralne banke za više od 800 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 14,275 milijardi evra, što je za 852 miliona evra više u odnosu na februar, saopštila je centralna banka.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 11,871 milijardu evra i za 879 miliona evra su veće u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu, rezultat je prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice Republike Srbije u evrima (970,9 miliona evra), do sada najduže ročnosti, na međunarodnom finansijskom tržištu krajem februara, u nominalnom iznosu od jedne milijarde evra po kuponskoj stopi od 1,65 odsto i stopi prinosa 1,92 odsto.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom marta pored pomenute prodaje evroobveznice, ostvareni su i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 88 miliona evra). Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (162,6 miliona evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto efekat po osnovu svop transakcija – 113,0 miliona evra) i odlive po drugim osnovima (ukupno neto 88,0 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od oko 157 miliona evra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Stabilan kurs dinara, kao i promet na međubankarskom deviznom tržištu

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 468 miliona evra i bio je za 13 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,525 milijardi evra.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza (po 45 miliona evra).

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Tagovi
KURS NBS NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...