negativne posledice rata u Ukrajini različito pogađaju ekonomije država

Prognoza Bečkog ekonomskog instituta: Privredni rast Srbije 3,6 odsto

BiznisRegionSrbijaVesti

7.7.2022 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Prognoza Bečkog ekonomskog instituta: Privredni rast Srbije 3,6 odsto Prognoza Bečkog ekonomskog instituta: Privredni rast Srbije 3,6 odsto
Bečki ekonomski institut (WIIW) objavio je u sredu letnju prognozu ekonomskih kretanja, u kojoj predviđa da će privredni rast na Zapadnom Balkanu u ovoj... Prognoza Bečkog ekonomskog instituta: Privredni rast Srbije 3,6 odsto

Bečki ekonomski institut (WIIW) objavio je u sredu letnju prognozu ekonomskih kretanja, u kojoj predviđa da će privredni rast na Zapadnom Balkanu u ovoj godini biti 2,9 odsto, a za Srbiju predviđa 3,6 odsto. Srbija će, kao i Crna Gora, imati najveći rast sa 3,6 odsto, pokazala je prognoza.

Za iduću godinu WIIW za Srbiju predviđa rast od 3,4 procenata, koliko se prognozira i za 2024. Za Evropsku uniju WIIW prognozira rast za ovu godinu od 2,4 odsto.

Institut ističe da negativne posledice rata u Ukrajini različito pogađaju zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE). Otpornim na krizu pokazalo se 11 članica EU centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

I pored velike inflacije, energetske krize, problemima sa isporukama i padom dinamike industrijske proizvodnje ove godine moguće je izbeći recesiju, smatraju eksperti WIIW. Ključni faktor za privredni rast u tim zemljama je privatna potrošnja.

Dok privrede EU, Zapadnog Balkana i Turske rastu, situacija je drugačija u Ukrajini, Rusiji, Belorusiji i Moldaviji, navodi WIIW. Tako se očekuje veliki pad privrede Ukrajine, i to za više od jedne trećine.

Rusija, sa padom BDP-a od sedam odsto, prošla je bolje od prolećne prognoze WIIW, koji je očekivao minus devet odsto. Belorusija ima negativan privredni rast od -4,5 odsto, a Moldavija od minus jedan odsto. WIIW ukazuje da je rat imao razarajuće posledice po ukrajinsku privredu, te da su štete dostigle već oko 60 odsto prošlogodišnjeg BDP-a.

I pored prilagođavanja uslovima rata privreda je uspela da dostigne kapacitet koji je za 40 odsto niži nego pre rata, ukazuje ekspert za Ukrajinu Olga Pinjuk. Ona je istakla da je nedavno dobijeni status kandidata za prijem u EU pozitivan signal koji će podstaći reformske napore.

Što se Rusije tiče, WIIW konstatuje da je ta zemlja do sada bolje savladala sankcije nego što se očekivalo na proleće.

Ekspert za Rusiju u WIIW Vasilij Astrov rekao je da se u Rusiji nazire ekonomski šok na rate, te da se može usporiti pad, ali pun efekat zapadnih sankcija će se tek videti.

On je dodao da će se i embargo na uvoz nafte u EU iduće godine negativno odraziti na rusku privredu. Eksperti WIIW upozoravaju da visoka inflacija i energetska kriza utiču negativno na privredni rast. Ukoliko nafta i gas tokom zime budu racionalizovane istočna Evropa mogla bi upasti u recesiju, navodi se u prognozi.

U maju je inflacija porasla dvocifreno u sve 23 zemlje CESEE regiona koje pratiu WIIW, sa izuzetkom Slovenije. Očigledni lider je Turska, koja se ove godine suočava sa inflacijom od oko 68 odsto, vođena njenim ultra negativnim realnim kamatnim stopama, kao i glavnom inflacijom cena robe. Međutim, i članice EU u regionu će verovatno imati prosek inflacije oko 11 odsto u ovoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...