Pandemija samo pogoršala stanje

Proizvodnja čelika u Smederevu se obrušava od kraja 2019. godine

SrbijaVesti

13.5.2021 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvodnja čelika u Smederevu se obrušava od kraja 2019. godine Proizvodnja čelika u Smederevu se obrušava od kraja 2019. godine
Proizvodnja osnovnih metala u Srbiji se do 2019. godine povećala 2,7 puta, ali posle toga je usledio pad koji je pandemija samo pojačala. Kako... Proizvodnja čelika u Smederevu se obrušava od kraja 2019. godine

Proizvodnja osnovnih metala u Srbiji se do 2019. godine povećala 2,7 puta, ali posle toga je usledio pad koji je pandemija samo pojačala.

Kako prenosi portal B92, u najnovijem izdanju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), rast proizvodnje se beleži u periodu od 2013. do 2019. godine. Kao jedno od objašnjenja navodi se ulazak kineske firme u vlasništvo Železare.

„Problemi su nastali tokom 2019. godine. Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura u periodu januar-septembar je bila na nivou iz devetomesečnog perioda prethodne godine. Ako se ima u vidu i veliki pad vrednosti izvoza osnovnih metala, nameće se zaključak da je u pitanju suočavanje sa uvoznim kvotama za čelik koje je uvela EU“, piše MAT.

Kako se navodi, od oktobra 2019. proizvodnja oblasti je počela da se obrušava i to je pojačano pandemijom.

„Na početku 2021. počeo je blagi oporavak, ali do marta 2021. vrednost trenda nije ni izbliza dostigla vrednosti iz 2018. i 2019. godine (dostgla je vrednost iz oktobra 2017. godine). Ni struktura tog porasta nije u korist ekspanzije proizvodnje čelika: u januaru i februaru proizvodnja grane proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura imala je međugodišnji pad, porast proizvodnje cele oblasti u tom periodu zasnivao se na porastu proizvodnje plemenitih i ostalih obojenih metala“, navodi se u tekstu.

Stručnjaci su objasnili da je proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura međugodišnje povećana tek u martu, kao posledica rasta u granama proizvodnja ostalih proizvoda primarne prerade čelika i proizvodnja plemenitih i ostalih obojenih metala, u oba slučaja oko 40 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...