Izgradnja komunalne infrastrukture u 65 lokalnih samouprava

Projekat „Čista Srbija“ vredan 3,6 milijardi evra

InfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

31.12.2021 11:29 Autor: Stanislav Stanišić 0

Projekat „Čista Srbija“ vredan 3,6 milijardi evra Projekat „Čista Srbija“ vredan 3,6 milijardi evra
Pokretanjem projekta „Čista Srbija“ plan je da se narednih pet godina izgradi komunalna infrastruktura u preko 80 odsto lokalnih samouprava. Projekat izgradnje komunalne infrastrukture... Projekat „Čista Srbija“ vredan 3,6 milijardi evra

Pokretanjem projekta „Čista Srbija“ plan je da se narednih pet godina izgradi komunalna infrastruktura u preko 80 odsto lokalnih samouprava.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada „Čista Srbija” za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

„Efekat ovog programa je nemerljiv. Cilj je očuvanje vode za piće koja će biti glavni resurs u godinama pred nama i sprečavanje zagađenja reka koji je sada dostigao kritičan nivo, a samim tim i priobalnog pojasa i živog sveta u istim. Ujedno, ispuniće se i jedna od najbitnijih obaveza prema Evropskoj uniji u postupku priključenja u skladu sa zelenom agendom“, kažu za Biznis.rs u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Planirana je izgradnja kanalizacione mreže ukupne dužine oko 5.569 kilometara i 183 postrojenja za preradu otpadnih voda na 77 lokacija, kao i sanacija, rekonstrukcija, rekultivacija i izgradnja centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Pančevu, saopštavaju iz Ministarstva.

Kako preciziraju iz resornog ministarstva, ukupna investicija za sve ekološke projekte u njihovoj nadležnosti iznosi oko 3,6 milijardi evra i dodaju da su sredstva obezbeđena iz budžeta i kredita.

Podsećaju da je nakon potpisivanja komercijalnih ugovora sa kineskom korporacijom CRBC omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija.

Foto: Pexels/Leonid Danilov

Potpisani ugovori o projektovanju i izvođenju radova omogućavaju stvaranje uslova da veliki broj opština i gradova u Srbiji reši svoje decenijske probleme u vezi sa prečišćavanjem otpadnih voda i odlaganjem i tretmanom čvrstog otpada.

Kako navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prеdviđеni rokovi izgradnje za svaki pojеdinačni projеkat iznosе 39 mеsеci, računajući i probni rad, a od dana izdavanja prvе građеvinskе dozvolе, u bilo kojoj opštini počinjе da tеčе apsolutni rok za završеtak izgradnjе u svim jеdinicama lokalnе samoupravе i taj rok jе pet godina.

U okviru prve faze projekta “Čista Srbija” planirana je izgradnja 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 km potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova.

Za sada, radovi su već otvoreni na većini planiranih mesta u Mionici, Lajkovcu, Lazarevcu, Velikim Crljenima, Obrenovcu, Kladovu, Krupnju, Srvljigu, Kniću i Vranju. Započeta je i prva faza radova u centralnom gradskom jezgru u Kragujevcu i Novom Sadu.

U planu je da se u 2022. godini, u zavisnosti od količine obezbeđenih sredstava, potpišu Relevantni Aneksi za izgradnju za lokacije: Ada, Malo Crniće, Golubac-Vinci, Lučani, Svilajnac, Tutin, Velika Plana, Merošina, Zaječar, Mladenovac, Rekovac, Bujanovac, Smederevska Palanka, Vranjska Banja, Aleksandrovac, Subotica, Vladimirci, Ub, Žagubica, Doljevac, Vlasotince, Sopot, Novi Sad II faza, Gadžin Han, Vrnjačka Banja, Leskovac, Prokuplje, Valjevo, Sjenica i Koceljeva.

Iz Ministarstva dodaju je za narednu godinu planirano da se potpišu aneksi za izgradnju infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Pančevu i Kraljevu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...