direktno i u povezanim delatnostima bilo bi zaposleno oko 5.000 radnika

Projekat „Jadar“ trebalo bi da donese 1,5 milijardi dolara godišnje srpskom BDP

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

30.10.2021 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Projekat „Jadar“ trebalo bi da donese 1,5 milijardi dolara godišnje srpskom BDP Projekat „Jadar“ trebalo bi da donese 1,5 milijardi dolara godišnje srpskom BDP
Srbija neće dobiti samo rudnik litijuma i bora već će to dovesti i do privlačenja novih stranih investicija, ukoliko se ispune uslovi za sprovođenje... Projekat „Jadar“ trebalo bi da donese 1,5 milijardi dolara godišnje srpskom BDP

Srbija neće dobiti samo rudnik litijuma i bora već će to dovesti i do privlačenja novih stranih investicija, ukoliko se ispune uslovi za sprovođenje projekta „Jadar“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na predstavljanju studije ekonomskog uticaja projekta „Jadar“.

Kako piše Danas, još jedna od koristi za Srbiju, dodao je Čadež, u slučaju da se projekat ostvari je to što bi britansko-australijska kompanija „Rio Tinto“, zainteresovana za otvaranje rudnika i eksploataciju minerala jadarita koji sadrži litijum i bor, 70 odsto potreba za snabdevanjem podmirivala od domaćih dobavljača.

Istaknuto je da bi projekat „Jadar“ trebalo da doprinese sa milijardu i po dolara godišnje domaćem BDP-u.

„Doprinos kroz direktno zapošljavanje i radna mesta u povezanim delatnostima bio bi 5.000 zaposlenih. Projektovana je prosečna neto zarada zaposlenih u Jadru od 1.222 dolara, što je 40 odsto više od trenutnog proseka u rudarstvu. Procena podrazumeva da izgradnja rudnika traje četiri godine, do 2025, a da bi potom eksploatacija rude jadarita trajala 30 godina, dok su projektovana ulaganja kompanije Rio Tinto od početka do kraja izgradnje rudnika 2,4 milijarde dolara“, istakao je Dragan Lončar, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Generalna direktorka kompanije Rio Sava Exploration, ćerke firme Rio Tinta u Srbiji, Vesna Prodanović, navela je da projekat „Jadar“ ima značajan ekonomski potencijal ali i da je važan i kao deo šire vizije i isprepletanih ekonomskih i ekoloških ciljeva kojima teži planeta.

RIO SAVA EXPLORATION DOO BEOGRAD

Bulevar Milutina Milankovića 1 i, 11000 Beograd-Novi Beograd, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
932.010,66 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

„Projekat ‘Jadar’ biće najveći izvor zaliha litijuma u Evropi u najmanje 15 narednih godina. Biće i značajna podrška u prelasku cele Evrope na ekonomiju sa niskim udelom ugljenika i omogućiće predvodništvo u novim rešenjima u borbi sa klimatskim promenama“, istakla je Prodanović i dodala da će studija o proceni uticaja na životnu sredinu tog projekta biti završena do kraja godine.

Planirano je da radovi na izgradnji rudnika počnu krajem sledeće godine, a u njemu bi se proizvodio litijum karbonat pogodan za izradu baterija, materijal od ključne važnosti za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije. Takođe, proizvodiće i borate koji se koriste za solarne panele i vetroturbine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...