savetovanje, vrednovanje znanja i iskustva

Projekat „Pasoš kompetencija“ pomoć građanima da lakše nađu posao

PreduzetnikSrbijaVesti

17.8.2022 20:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Projekat „Pasoš kompetencija“ pomoć građanima da lakše nađu posao Projekat „Pasoš kompetencija“ pomoć građanima da lakše nađu posao
Projekat „Pasoš kompetencija“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pomoći će građanima koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski... Projekat „Pasoš kompetencija“ pomoć građanima da lakše nađu posao

Projekat „Pasoš kompetencija“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pomoći će građanima koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski sistem da lakše nađu posao ili onima koji žele da se prekvalifikacijom bolje pozicioniraju na tržištu rada, saopštio je GIZ u sredu.

U okviru tog projekta koji zajedno sprovode GIZ i Mreža aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji (MAPS), građanima je dostupno savetovanje, ali i instrument za definisanje i vrednovanje znanja, veština i iskustava, stečenih tokom života.

„Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta. Usluga je besplatna, savetnici su na raspolaganju u šest gradova Srbije, u okviru centra DIMAK u kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu“, istakla je projektna menadžerka u GIZ-u Ivana Ristićević.

Ona je rekla da se rad bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika, a mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka, civilno služenje vojnog roka, politički i socijalni angažman i posebne životne situacije.

Savetovanje se obavlja kroz seriju razgovora i samovrednovanje, a savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, da sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve, osmisli plan daljeg delovanja.

Rezultat procesa je važeći sertifikat o kompetencijama.

„Ono što je najvrednije u ovom procesu jeste osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala“, rekla je Ristićević.

Spisak savetnika i njihov kontakt građani mogu da nađu na sajtu MAPS-a. (https://maps.rs/kontakt/)

Projekat „Pasoš kompetencija“ podržan je u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME).

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao.

Partneri PME programa su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

  • VERA

    17.8.2022 #1 Author

    Prekvalifikacija je odlicn sansa da se.pronadje posao gde trziste trazi radnike.

    Odgovori

  • kaćica

    17.8.2022 #2 Author

    Konacno nesto korisno i za nas.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.8.2022 #3 Author

    Odlican projekat koni ima svaka zemlja sem nase do sada…

    Odgovori

    • SUNCOKRET

      18.8.2022 #4 Author

      Svaka pomoć ljudima da otkriju svoje sposobnosti i da se prekvalifikuju ako je to potrebno je dobra ideja i treba je pohvaliti.

      Odgovori

    • SNEZANA

      18.8.2022 #5 Author

      Da i kod nas bi trebao da postoji

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.8.2022 #6 Author

    Odlična šansa

    Odgovori

  • TATJANA

    18.8.2022 #7 Author

    Nadam se da ce i kod nas doneti dobre rezultate

    Odgovori

  • Emilija

    18.8.2022 #8 Author

    Lepa prilika

    Odgovori

  • Anna

    18.8.2022 #9 Author

    Mnogima će ovo biti šansa za novi početak i bolji život.

    Odgovori

  • kaćica

    21.8.2022 #10 Author

    Svaka cast za ovakav sistem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...