Tržni centri u crnoj gori u nezavidnom položaju

Promet opao za više od 50 odsto

Firme u fokusuRegionU fokusuVesti

23.9.2021 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Promet opao za više od 50 odsto Promet opao za više od 50 odsto
Promet u tržnim centrima (TC) opao je za više od 50 odsto, zbog čega se TC i njihovi zakupci nalaze u nezavidnom položaju, poručeno... Promet opao za više od 50 odsto

Promet u tržnim centrima (TC) opao je za više od 50 odsto, zbog čega se TC i njihovi zakupci nalaze u nezavidnom položaju, poručeno je sa sastanka u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG).

Kako je saopšteno iz PKCG, predstavnici TC i kompanija koje posluju u okviru njih smatraju da su diskrimisani propisanim merama za suzbijanje pandemije, prenosi agencija Mina.

Zbog tih mera, kako je konstatovano na sastanku u čijem radu su učestvovali predstavnici ministarstava zdravlja i ekonomskog razvoja, beleže pad prometa veći od 50 odsto.

Dragan Perišić iz šoping mola Delta city, gde posluje više od 80 kompanija sa oko hiljadu zaposlenih, kazao je da traže da mere važe jednako za sve.

“Jedino se, kada je u pitanju trgovina, u TC traži jedan od dokaza sadržan u nacionalnoj digitalnoj covid potvrdi. U TC se lako može kontrolisati poštovanje epidemioloških mera”, rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, Delta City od početka afirmiše imunizaciju zaposlenih i građana, i na punktu za vakcinaciju u tom TC imunizovano je više od deset hiljada ljudi.

Mirko Đekić iz TC Butiko ocenio je da je alarmantno što im je od prvog dana stupanja mera na snagu promet opao više od 50 odsto.

“Neophodno je da nam se omogući normalno funkcionisanje uz poštovanje svih mera koje važe za druge poslovne subjekte”, naglasio je Đekić.

Sekretarka Odbora udruženja trgovine PKCG, Jelena Golubović, naglasila je da je taj sektor ugrožen, imajući u vidu da u odnosu na isti uporedni period 2019. godine, zapošljava oko 8,5 hiljada radnika manje.

“Kao i da je zabeleženi pad prometa u prošloj godini u trgovini na malo od 16,8 odsto uticao na veliki broj privrednih subjekata kojima treba vremena da se od toga oporave”, navela je Golubović.

Ona je istakla da je PKCG od početka vakcinacije u Crnoj Gori radi na afirmaciji imunizacije, kao i njene članice koje su u više navrata organizovale vakcinaciju zaposlenih.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, naglasio je da se više od 90 odsto ljudi zarazi u zatvorenom prostoru i da je neophodno rigorozno primenjivanje mera. On je pozvao privrednike da učestvuju u afirmaciji imunizacije zaposlenih i stanovništva.

“Nemojte posmatrati situaciju kao pad vašeg prometa. Vaš promet je 100 odsto veći nego što bi bio da ste u lockdown-u”, rekao je Sekulić.

On je naglasio da Ministarstvo odavno najavljuje uvođenje digitalnog covid sertifikata i rigoroznijih mera za suzbijanje pandemije.

Načelnica Direkcije za regionalni razvoj Ministarstva ekonomskog razvoja, Milena Jovetić, istakla je značaj PKCG u kreiranju mera podrške privredi.

Ministarstvo je, kako je poručila, spremno da sasluša zahteve poslovne zajednice i razmotri zahteve za subvencije ukoliko ne dođe do revidiranja mera.

Dragan Janjević iz kompanije Donator pitao je da li postoji mogućnost da se mere revidiraju, na način da se smanji dozvoljeni broj posetilaca TC, ali bez covid potvrda.

“Ovo nije borba za profit, već za ekonomski i zdravstveni opstanak. Pomozite nam da opstanemo, dajte nam šansu”, kazao je Janjević.

Na sastanku je zaključeno da buduće mere moraju biti jasno definisane uz prethodnu konsultaciju sa privredom.

“Ukoliko ne dođe do revidiranja mera, potrebno je razmotriti subvencije zarada za zaposlene u samoizolaciji i obolele od Covid-19, kao i za one privredne subjekte kojima je merama ograničen rad”, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...