PROSEČNA STAROST AUTOMOBILA U CRNOJ GORI 16 GODINA Dizel koristi gotovo 94 odsto uvezenih polovnih vozila

AutomobiliLifestyleRegionVesti

14.12.2020 16:23 Autor: Marija Jovanović 1

PROSEČNA STAROST AUTOMOBILA U CRNOJ GORI 16 GODINA Dizel koristi gotovo 94 odsto uvezenih polovnih vozila PROSEČNA STAROST AUTOMOBILA U CRNOJ GORI 16 GODINA Dizel koristi gotovo 94 odsto uvezenih polovnih vozila
Najrazvijenije države Evrope u poslednjih nekoliko godina najavljuju da će zabraniti vožnju i registraciju automobila koja koriste dizel gorovo, a u poslednje vreme stižu... PROSEČNA STAROST AUTOMOBILA U CRNOJ GORI 16 GODINA Dizel koristi gotovo 94 odsto uvezenih polovnih vozila

Najrazvijenije države Evrope u poslednjih nekoliko godina najavljuju da će zabraniti vožnju i registraciju automobila koja koriste dizel gorovo, a u poslednje vreme stižu najave da će za nekoliko godina zabraniti i automobile na benzin.

Zbog celokupne situacije mnogi se boje da bi zbog uvoza tih automobila Crna Gora i druge zemlje regiona mogle postati „groblja“ polovnih automobila, naročito dizelaša, prenosi Pobjeda.

Prosečna starost vozila u Crnoj Gori je iznad 16 godina, dok je prosek na nivou EU 11 godina. Ove godine su, prema podacima Uprave carina, u Crnu Goru uvezena 10.773 polovna automobila, a lani 15.699. Gotovo 94 odsto polovnih automobila uvezenih u poslednje dve godine koriste dizel.

Automobili
Foto: Pixabay.com

Mašinski fakultet je ovlašćen da sprovodi postupak i vrši ocenu ispunjenosti uslova pri uvozu polovnih automobila, a profesor ovog fakulteta Radoje Vujadinović koji je i rukovodilac Centra za motore i vozila Mašinskog fakulteta, kazao je da sva vozila koja se uvoze u Crnu Goru ispunjavaju propisane standarde.

„Obnova voznog parka u Crnoj Gori se vrši dominantno uvozom korišćenih vozila iz zemalja EU, što je posledica standarda naših građana“, kazao je Vujadinović Pobjedi.

Profesor Vujadinović smatra da je strah da bi Crna Gora mogla postati „groblje“ polovnih automobila, naročito dizelaša neopravdan.

„Studija koja je nedavno rađena za potrebe doskorašnjeg ministarstva saobraćaja i pomorstva pokazala je da je prosečna starost vozila u pojedinim opštinama sa severa Crne Gore 19 odnosno 20 godina, a vozila koja se mogu uvesti u Crnu Goru su mlađa od tog proseka“, rekao je Vujadinović.

Kolona automobila
Foto: Pexels.com

„Prosečna starost vozila u Grčkoj je gotovo 16 godina, u Bugarskoj i Rumuniji iznad 16 godina, a u Litvaniji blizu 17 godina. Dakle, radi se o članicama EU ali državama sa nešto nižim životnim standardom građana u odnosu na ostale članice“, naveo je Vujadinović.

Do 9. decembra u Crnu Goru uvezena su 10.773 polovna automobila, od čega su čak 10.056 ili 93,34 odsto bili automobili koji koriste dizel gorivo, naveli su iz Uprave carina.

Vrednost tih polovnih automobila je 25,35 miliona evra, a polovni automobili su se najviše uvozili iz Nemačke (2.874), Holandije (2.593), Francuske (1.951), Italije (948), Švajcarske (886).

Ove godine je, kao posledica korona krize, primetan drastičan pad uvoza polovnih automobila u odnosu na lani, tako da je uvezeno 31,4 odsto, odnosno gotovo 5.000 polovnih automobila manje nego 2019.

U istom periodu prošle godine, prema podacima Uprave carina uvezeno je 15.699 polovnih vozila, od čega 14.748 ili 93,94 odsto dizelaša. Vrednost uvezenih polovnjaka je lani bila 57,08 miliona evra.

  • Tina

    14.12.2020 #1 Author

    Ko zna kad ce to kod nas doci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...