PUBLIKA SROZALA PRIHODE NBA LIGE Utakmice bez navijača donele gubitak od 800 miliona dolara

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

29.10.2020 10:33 Autor: Marko Miladinović 0

PUBLIKA SROZALA PRIHODE NBA LIGE Utakmice bez navijača donele gubitak od 800 miliona dolara PUBLIKA SROZALA PRIHODE NBA LIGE Utakmice bez navijača donele gubitak od 800 miliona dolara
Ostvareni prihodi Američke košarkaške asocijacije (NBA) za sezonu 2019/20. iznose 8,3 milijardi američkih dolara, što je pad od 10 odsto u odnosu na prethodnu... PUBLIKA SROZALA PRIHODE NBA LIGE Utakmice bez navijača donele gubitak od 800 miliona dolara

Ostvareni prihodi Američke košarkaške asocijacije (NBA) za sezonu 2019/20. iznose 8,3 milijardi američkih dolara, što je pad od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu., navodi se u saopštenju koje je ova košarkaška asocijacija poslala upravama svih 30 timova u nacionalnoj ligi.

Komesar NBA lige Adam Silver procenjuje da je odigravanje poslednjeg regularnog dela lige i odmah potom utakmica doigravanja za titulu šampiona, u specijalno obezbeđenom „mehuru“ na terenima Disney World na Floridi, donelo gubitke od oko 800 miliona dolara samo na količinu ulaznica koje bi potencijalno bile prodate.

Dodatnih 400 miliona dolara izgubljeno je na račun otkazivanja ili promene sponzorskih ugovora. Zaradu od ovih ugovora koji se odnose na čitavu ligu, NBA podjednako deli svim timovima.

Kada je reč o pravima na televizijske prenose, pored kanala sa nacionalnom pokrivenošću, kao što su ESPN ili TNT, utakmice NBA po pravilu prikazuju i lokalne stanice, sa različitom veličinom publike i atraktivnošću za sponzore. Zaradu od njih, kao i od prodaje sopstvene reklamne robe, klubovi saopštavaju naknadno u redovnim godišnjim finansijskim izveštajima.

NBA ističe da je jedan izdvojeni incident doprineo padu prihoda i pre proglašenja pandemije korona virusa. Naime, kada je sportski direktor kluba Houston Rockets Deril Mori (Daryl Mory) svojim komentarom o protestima u Hongkongu pre godinu dana naljutio kineske zvaničnike, posle čega su u najmnogoljudnijoj zemlji otkazani svi prenosi NBA.

Adam Silver smatra da će u aktuelnim uslovima igranja utakmica bez publike na tribinama, sezona 2020/2021. ostvariti gubitke od neverovatnih 40 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...