sindikat metalaca ispratiće da radnici budu adekvatno zbrinuti

Radnici Shinwona po zakonu imaju pravo na otpremnine

SrbijaVesti

8.9.2021 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Radnici Shinwona po zakonu imaju pravo na otpremnine Radnici Shinwona po zakonu imaju pravo na otpremnine
Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković rekao je, povodom iskazivanja viška zaposlenih u Shinwon u Nišu, da moraju da se poštuju zakoni Srbije... Radnici Shinwona po zakonu imaju pravo na otpremnine

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković rekao je, povodom iskazivanja viška zaposlenih u Shinwon u Nišu, da moraju da se poštuju zakoni Srbije i da radnici ne smeju biti žrtva dezinformacija jer imaju pravo na otpremnine odnosno materijalnu pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

U izjavi za Tanjug on je rekao da je Shinwon zbog poslovnog gubitka doneo odluku da ne produži ugovor određenom broju radnika kojima ističe ugovor o radu, a da će zaposlenima u stalnom radnom odnosu biti ponuđen prelazak kod drugog poslodavca.

„Ima informacija, ali i dezinformacija, jer se tu digla prašina. Zakon o radu kaže da poslodavac može da vas uputi kod drugog poslodavca, ili da vam da otpremninu kao tehnološki višak. Onda imate pravo na materijalno“, rekao je on i dodao da su dezinformacije to da se tu ne dobija otpremnina.

On je ocenio da je veliki problem komponentaškog sektora u Srbiji jer je zbog korone smanjena potražnja delova za automobilsku industriju, i samim tim smanjena potražnja za radnim angažovanjem radnika.

„U ovoj situaciji sindikat jedino može da isprati da radnici budu adekvatno zbrinuti, i da dobijaju prave informacije. Da se ne luta i ne špekuliše sa informacijama, kao što se priča da ako ne prihvate uput kod drugog poslodavca neće imati pravo na materijalno na Nacionalnoj službi za zapošljavanje u skladu sa propisima“, rekao je on.

Marković je naglasio da kada poslodavac proglašava tehnološki višak, radnicima je po zakonu dužan da isplati otpremine.

„Može radnika da uputi kod drugog poslodavca, ali ne može da ugovor na neodređeno pretvori faktički na određeno. Ne može gotovina u veresiju, to treba da se kaže radnicima. A da je problem – problem je“, rekao je on.

Očekuje da će se naći način da radnici pređu kod drugog poslodavca, i podseća da je gradonačelnica Niša rekla da druge kompanije, kao Leoni, traže neki broj radnika.

SHINWON DOO NIŠ

RADNA ZONA DONJE MEĐUROVO BB, Niš (Palilula), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
26.122.510,42 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...