Drastično opao nivo vodostaja dve reke

Radovi na tri lokacije radi poboljšanja plovnosti na Savi i Dunavu

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

8.8.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Radovi na tri lokacije radi poboljšanja plovnosti na Savi i Dunavu Radovi na tri lokacije radi poboljšanja plovnosti na Savi i Dunavu
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da je nivo Dunava dostigao istorijski minimum, i da se na tri lokacije u Srbiji... Radovi na tri lokacije radi poboljšanja plovnosti na Savi i Dunavu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da je nivo Dunava dostigao istorijski minimum, i da se na tri lokacije u Srbiji izvode interventni bagerski radovi, kako bi se obezbedila plovnost Dunava i Save.

„Očekujem da ćemo radove na sektoru Čortanovci završiti u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje„, istakao je Momirović prilikom oblaska radova kod Čortanovaca, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je objasnio, Srbija interveniše samo na te tri lokacije kada je reč o Savi i Dunav, a ostali delovi tih reka su plovni, iako je vodostaj nizak.

„Praktično od Bugarske do Nemačke svuda postoje problemi zbog niskog vodostaja, i mi smo bili prinuđeni da brzo reagujemo i obezbedimo takozvanu minimalnu plovnost rečnih puteva u Srbiji”, naveo je ministar.

Momirović je istkao da je cilj tih radova da se obezbedi propisana dubina plovnog puta, kako bi se omogućilo snabdevanje ugljem sa reka, naglašavajući da je za to potrebno da plovni put bude regulisan i u Bugarskoj, ali da očekuje da će se i to desiti u skorije vreme.

Načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija Milan Nikolić naglasio je da je sektor kod Čortanovaca na tom delu plovnog puta najkritičniji i da je minimalna dubina u tom delu oko 2,2 metra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...