Neuspeh Bezosove svemirske misije

Raketa izgorela nakon lansiranja

Hi-techLifestyleSvetVesti

13.9.2022 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Raketa izgorela nakon lansiranja Raketa izgorela nakon lansiranja
Raketa koju je lansirala svemirska kompanija Blue Origin Džefa Bezosa (Jeff Bezos) izgorela je ubrzo nakon lansiranja, što je bio njen prvi veliki incident... Raketa izgorela nakon lansiranja

Raketa koju je lansirala svemirska kompanija Blue Origin Džefa Bezosa (Jeff Bezos) izgorela je ubrzo nakon lansiranja, što je bio njen prvi veliki incident u misijama istraživanja svemira od kada su one otvorene za javnost.

Raketa New Shepard koja je lansirana u ponedeljak sa kosmodroma u zapadnom Teksasu nije prevozila putnike. Raketa je nosila desetine eksperimentalnih predmeta koje je trebalo testirati u bestežinskom stanju na ivici svemira.

U direktnom prenosu događaja videlo se kako je plamen iznenada progutao raketu nakon leta od nešto više od jednog minuta, dok se nalazila na visini oko 29.000 stopa (8,8 kilometara), prenosi Financial Times.


Kapsula na vrhu letelice u kojoj se nalazio koristan teret odvojila se od rakete ubrzo nakon požara i spuštena je na zemlju uz pomoć padobrana. U kompaniji Blue Origin saopštili su da su uprkos incidentu zadovoljni kako su funkcionisali rezervni sistemi bezbednosti.

Neuspeh u lansiranju rakete istražuje Federalna uprava za avijaciju (FAA), a program New Shepard biće prizemljen dok traje istraga. FAA je potvrdila da nije bilo povređenih niti materijalne štete na javnoj imovini.

  • Anna

    14.9.2022 #1 Author

    Sreća pa nije bilo ljudi u raketi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...