Skupština odlučuje o velikom broju zahteva za izmene budžeta

Rashodi u budžetu Crne Gore veći za 38 miliona evra

RegionVesti

22.12.2021 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rashodi u budžetu Crne Gore veći za 38 miliona evra Rashodi u budžetu Crne Gore veći za 38 miliona evra
Vlada Crne Gore poslala je skupštini izmenjeni deo predloga budžeta za narednu godinu gde je prihvatila deo zahteva poslanika, opština i svojih potrošačkih jedinica,... Rashodi u budžetu Crne Gore veći za 38 miliona evra

Vlada Crne Gore poslala je skupštini izmenjeni deo predloga budžeta za narednu godinu gde je prihvatila deo zahteva poslanika, opština i svojih potrošačkih jedinica, što je uvećalo rashode za 38 miliona evra.

Zbog prihvatanja zahteva za izmene budžeta, rashodi su povećani sa 498 na 535 miliona, dok je korišćenje depozita iz ove godine za pokrivanje rashoda u narednoj godini povećano sa 392 na 430 miliona. Zbog tih izmena je i deficit budžeta povećan sa 205 na 243 miliona evra.

Prihvaćen je i zahtev o uvođenju dečjeg dodatka i za decu od sedam do 18 godina od po 30 evra, zbog čega se ovaj iznos povećava za deset miliona evra, odnosno sa 23 na 33 miliona. U ovu izmenu budžeta nije uvršteno vanredno povećanje minimalne penzije, već je ostalo ranije predviđeno povećanje stavke za penzije od osam miliona evra za redovno usklađivanje, piše RTCG.

Prihvaćen je i zahtev Zajednice opštine da se budžetska rezerva poveća za 15 miliona evra, koji bi se koristili u slučaju pada prihoda lokalnih samouprava zbog uvođenja neoporezivog dela zarade, od čega je deo ranije išao opštinama.

Upravi javnih radova predviđeno je povećanje od 3,8 miliona evra za pripremu i počinjanje novih projekata u više opština, što su od vlade dodatno tražile opštine, ali i poslanički klubovi, kao što su izgradnja kanalizacione mreže u Andrijevici, sportske dvorane za školu u Mrkojevićima, podzemnog pešačkog prolaza ispod magistrale u Šušnju, vodosnabdevanje Donjeg Grblja, kao i izgradnju i asfaltiranje više gradskih i seoskih puteva.

Sudskom savetu je odobreno povećanje od 651.000 evra, većinom zbog vraćanja naknada za prekovremeni rad i pripravnost zaposlenih u sudovima, ali i za komunikacione i ostale usluge.

Foto: Freepik.com

Ministarstvu unutrašnjih poslova povećava se odobreni iznos za dodatna 3,5 miliona evra za završetak graničnog prelaza Ranče, nabavku softvera jedinici za antikorupciju, povećanje bruto zarada, kupovinu novih policijskih vozila, nabavku administrativnog i laboratorijskog materijala i rekonstrukciju prostorija za zadržavanje.

Agenciji za nacionalnu bezbednost predlaže se povećanje odobrenog iznosa za 2,2 miliona evra na ime modenizacija postojeće i nabavku nove tehničke opreme i jačanje kadrovskih kapaciteta.

Zavodu za zapošljavanje predviđeno je povećanje od 430.000 evra za program podsticaj preduzetništva. Agenciji za investicije odobrava se povećanje opredeljenog iznosa za 89.000 za program promocije stranih investicija, dok se izdvajanje za Upravu za katastar povećava za 145.000 evra na troškova za lizing za ranije nabavljena vozila.

I o ovim izmenama budžeta će konačnu reč dati skupština. Poslanici su ranije poslali više od 80 amandmana na budžet, a zahtevi za isplatama i garancijama prelaze dve milijarde. Zbog ogromnog broja izmena predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić imao je sastanak sa predstavnicima dela stranaka iz skupštinske većine. Nakon tog sastanka većina stranaka je saopštila da će glasati za budžet uz manje izmene.

Evropske banke daju 200 miliona za novu deonicu auto-puta

Ministarstvo finansija izmenama je povećalo iznos mogućih zaduženja kroz programe banaka i fondova Evropske unije sa 340 na 555 miliona jer su u međuvremenu Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prihvatili da sa 200 miliona učestvuju u finansiranju druge faze auto-puta od Mateševa do Andrijevice.

  • Iva

    25.2.2023 #1 Author

    Sve je skuplje pa i budžet ima vece rashode

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...