Potpuni oporavak turizma tek za dve godine

Rast broja turista u Srbiji očekuje se i tokom predstojećih praznika

RegionSrbijaTurizamVesti

20.11.2021 15:17 Autor: Stefan Petrović 1

Rast broja turista u Srbiji očekuje se i tokom predstojećih praznika Rast broja turista u Srbiji očekuje se i tokom predstojećih praznika
Kako je pre nekoliko dana saopštila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, u Srbiji je od početka godine zabeleženo 10,1 miliona noćenja, čime... Rast broja turista u Srbiji očekuje se i tokom predstojećih praznika

Kako je pre nekoliko dana saopštila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, u Srbiji je od početka godine zabeleženo 10,1 miliona noćenja, čime je nadmašena rekordna, pretpandemijska 2019. godina.

“Veoma sam ponosna na činjenicu da je oboren rekord u broju noćenja u Srbiji iz 2019. i da je zaključno sa jučerašnjim danom iznosio 10,18 miliona”, napisala je ministarka Matić 16. novembra na svom Instagram nalogu.

Iz Turističke organizacije Srbije (TOS) za Biznis.rs kažu da je, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u prvih devet meseci 2021. godine Srbiju posetilo 1.982.146 turista, što je za 35 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine, a kako dodaju iz ministarstva, oporavak turističkog sektora na globalnom nivou od krize izazvane pandemijom očekuje se sredinom 2023. godine.

„Turizam je grana koja je izuzetno pogođena pandemijom korona virusa. Prema predviđanjima Svetske turističke organizacije, početak oporavka internacionalnih turističkih kretanja očekuje se tek 2023. godine“, naglašavaju iz ministarstva.

Pomenutih 10,1 miliona noćenja ostvarilo je 1,35 miliona domaćih turista, što je za 22 odsto više u odnosu na prvih devet meseci 2020. godine, i više od 630.000 turista iz inostranstva, što je 78 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći broj njih došao je iz Bosne i Hercegovine, Turske, Indije, Rusije i Crne Gore.

Kofer i pasoš poslovnog čoveka
Foto: Pexels.com

Iz TOS-a dodaju i da je u septembru 2021. godine nastavljen snažan rast ukupnog turističkog prometa u Srbiji koji je započeo u martu ove godine. Razlog tome su značajno blaže postojeće epidemiološke mere u odnosu na isti period prošle godine, što se naročito odnosi na tržišta iz kojih nam dolaze inostrani turisti.

„Podaci govore da domaći turisti u 2021. godini nisu daleko od nivoa koji je ostvaren u prvih devet meseci 2019. godine i da značajno utiču na povoljne rezultate ukupnog turističkog prometa u Srbiji. Međutim, i dalje je primetan ukupan pad broja inostranih turista, što je najvećim delom uslovljeno strožim epidemiološkim merama u zemljama odakle dolaze inostrani turisti“, navodi se u odgovoru.

Kada je reč o predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima, iz Turističke organizacije Srbije očekuju nastavak pozitivnih trendova koji će se ogledati u povećanju broja kako domaćih, tako i inostranih turista koji dolaze u Srbiju.

Inače, prema podacima Eurostata, turizam u Evropi je ovog leta pokazao prve znake oporavka od pandemije.

  • GocaBG

    20.11.2021 #1 Author

    Udvostrucice se broj turista za vreme novogodisnjih praznika…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...