RAST BRUTO DEVIZNIH REZERVI SRBIJE U DECEMBRU PROŠLE GODINE Za 648 miliona evra

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

13.1.2021 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST BRUTO DEVIZNIH REZERVI SRBIJE U DECEMBRU PROŠLE GODINE Za 648 miliona evra RAST BRUTO DEVIZNIH REZERVI SRBIJE U DECEMBRU PROŠLE GODINE Za 648 miliona evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra prošle godine, prema preliminarnim podacima, iznosile su 13,5 milijardi evra, što je za 648... RAST BRUTO DEVIZNIH REZERVI SRBIJE U DECEMBRU PROŠLE GODINE Za 648 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra prošle godine, prema preliminarnim podacima, iznosile su 13,5 milijardi evra, što je za 648 miliona evra više nego na kraju novembra, saopštila je NBS.

Kako se navodi, tokom 2020. godine devizne rezerve su očuvane na adekvatnom i stabilnom nivou (povećane su za 113,2 miliona evra), čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 130 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve NBS na kraju decembra prošle godine iznosile su 11,1 milijardu evra.

Foto: Piqsels.com

Povećanje bruto deviznih rezervi u decembru ostvareno je u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti (neto 90,9 miliona evra), što je doprinelo smanjenju javnog duga Republike Srbije.

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticali su u najvećoj meri prilivi po osnovu privatizacije Komercijalne banke (395 miliona evra) i aktivnosti NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat spot i svop transakcija +244 miliona evra). Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu donacija (122,4 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovama (ukupno 47 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 693,5 miliona evra i bio je za 135 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2020. godini, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6 milijardi 565 miliona evra.

U decembru, kao i u 2020. godini, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 170 miliona evra. U 2020. godini, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,45 milijardi evra, navedeno je u saopštenju.

Tagovi
NBS RAST

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...