Pojačano trgovanje posle prazničnog primirja

Rast cena kukuruza i soje

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

14.1.2022 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast cena kukuruza i soje Rast cena kukuruza i soje
Posle praznika zabeležena je povećana aktivnost robno-berzanskih učesnika, ali i rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet za ovu nedelju na jedinoj robnoj berzi... Rast cena kukuruza i soje

Posle praznika zabeležena je povećana aktivnost robno-berzanskih učesnika, ali i rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet za ovu nedelju na jedinoj robnoj berzi u našoj zemlji iznosio je 4.284 tona, čija je finansijska vrednost 150.322.450,00 dinara.

Za razliku od prethodnog perioda, gde je bilo zabeleženo odsustvo tražnje za kukuruzom od strane izvoznika i domaćih prerađivača, protekla nedelja donosi promene u vidu veće zainteresovanosti za kupovinom ove žitarice. Na strani ponude nije bilo većih količina, što je rezultiralo rastom cene, kaže se u izveštaju Produktne berze iz Novog Sada.

Ponderisana cena kukuruza je iznosila 25,59 din/kg bez PDV, što predstavlja rast od 2,52 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Početkom nedelje, pšenica je imala uzlazni trend. Kao i kod kukuruza, odsustvo ponude je bilo primetno. Kupoprodajni ugovori su zaključeni od 31,40 do 31,50 din/kg bez PDV. 

Sredinom nedelje, posle izveštaja američkog ministarstva poljoprivrede, na evropskom tržištu je zabeležen negativan trend. I dok su mnogi elementi već integrisani u tržišta na silazni trend, u suštini je povećanje zasejanih površina pod pšenicom u SAD imalo najviše uticaja. 

Krajem nedelje, realizacija ove žitarice je bila na cenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV. Ponderisana cena je iznosila 31,09 din/kg bez PDV-a, što predstavlja blagi rast od 0,31 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Na tržištu soje, intenzivna tražnja je dovela do rasta cene. 

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 10.1.-14.1.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

Kao i u prethodnom periodu, primetna je suzdržanost prodavaca. Kupoprodajni ugovori, zaključeni su u cenovnom opsegu od 72,50 do 72,70 din/kg bez PDV. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. 

Strukturu kupaca su uglavnom činili domaći prerađivači i trgovci. Krajem nedelje, tražnja na višem nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem ugovora. Manji uvoz ove uljarice, koji je nastavljen i tokom decembra, nije uticao na formiranje i pad domaće cene.  Ponder za ovu nedelju je iznosio 72,60 din/kg bez PDV, što predstavlja rast od 1,54 odsto.

  • VERA

    17.1.2022 #1 Author

    Videcemo kako ce biti u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...