Proizvodnja bi u ostatku godine mogla biti tesna

Rast cena nafte na svetskim tržištima podstaknut solidnom potražnjom

SvetVesti

2.9.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast cena nafte na svetskim tržištima podstaknut solidnom potražnjom Rast cena nafte na svetskim tržištima podstaknut solidnom potražnjom
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 88,55 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Rast cena nafte na svetskim tržištima podstaknut solidnom potražnjom

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 88,55 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 85,55 dolara.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima podstaknute naznakama solidne potražnje, kao i nagađanjima da će Saudijska Arabija smanjivati snabdevanje i u oktobru.

Podršku cenama pružala su u ovoj nedelji nagađanja da će vodeći svetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjivati proizvodnju za milion barela dnevno, povrh već dogovorenog smanjenja iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+).

„I dalje očekujemo da će produžiti odluku o smanjenju snabdevanja i da će se OPEC-ova nafta vratiti na tržište kada se cene stabilizuju iznad 90 dolara po barelu“, napisala je klijentima u bilješci u petak National Australia Bank.

Potpredsednik ruske vlade, Aleksandar Novak, saopštio je da je Rusija, druga najveća svetska izvoznica nafte, već dogovorila sa saveznicima iz OPEC+ da će narednog meseca smanjiti izvoz nafte.

Potražnja bi trebalo da ojača, sudeći po padu komercijalnih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u pet od šest proteklih nedelja, prema istraživanju Ministarstva energetike i oporavku aktivnosti u kineskoj industriji u avgustu.

Indeks menadžera nabavke u kineskoj industriji prekoračio je u avgustu 50 bodova, nagoveštavajući ponovni rast aktivnosti, pokazao je izveštaj Caixina i S&P Globala.

I OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenjuju da će Kina, najveći svetski uvoznik, dati zamah potražnji do kraja godine.

„Proizvodnja bi u ostatku godine mogla biti tesna, delom zbog relativno zdrave globalne potrošnje, a delom zbog Saudijske Arabije koja je odlučila da odredi prilično visok cenovni prag“, procenjuje Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupeo 68 centi na 88,44 dolara.

  • VALERIJA

    3.9.2023 #1 Author

    A na sve to je uticala panična atmosfera po potanj zaliha, sad se samo vide posledice.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.