poremećaji u transportu kroz Hormuški moreuz

Rast cene nafte prema 80 dolara

SvetVesti

13.1.2024 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rast cene nafte prema 80 dolara Rast cene nafte prema 80 dolara
Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 80 dolara budući da ulagači strahuju od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja... Rast cene nafte prema 80 dolara

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 80 dolara budući da ulagači strahuju od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u transportu nafte kroz Hormuški moreuz.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 2,21 dolar nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 79,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,13 dolara višoj ceni, od 74,15 dolara.

Tržište je u ovoj sedmici poljuljala eskalacija krize u Crvenom moru, prenosi Mina.

Krajem prošle godine jemenski Huti, koji se nazivaju Ansar Alah, počeli su u moreuzu Bab al-Mandab na ulazu u Crveno more da napadaju komercijalne brodove povezane s Izraelom kako bi iskazali podršku palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

U noći sa četvrtka na petak Sjedinjene Američke Države (SAD) i Britanija odgovorili su napadima na vojne ciljeve u Jemenu povezane s tom grupom, koja je najavila odgovor. Eskalacija je na naftnom tržištu podstakla strah da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti na celu regiju i omesti snabdevanje.

Važna je tačka na prometnim pravcima na Bliskom istoku i Hormuški moreuz, koji kontroliše Iran. Iranska mornarica zaplenila je četvrtak tanker koji je iračku sirovu naftu namenjenu Turskoj prevozio južno od moreuza.

„Posledice eventualne opsežnije obustave protoka (nafte) kroz Hormuški moreuz bile bi do tri puta snažnije od cenovnih šokova 1970-ih i dvostruko veće od uticaja ukrajinskog rata na tržište gasa i nadovezale bi se na već krhk lance snabdevanja i nivoe zaliha“, rekao je Saul Kavonic iz MST Marquee.

Kroz Hormuški moreuz dnevno prolazi više od 20 miliona barela nafte, što odgovara otprilike petini ukupne globalne potrošnje, naveli su analitičari ING-a.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da su „ciljani udari“ u Jemenu jasna poruka da SAD i partneri neće tolerisati napade na svoje osoblje niti „dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe“.

Portparol Huta odgovorio je da će grupa i dalje ciljati brodove koji idu prema Izraelu.

Vodeća izvoznica nafte Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i „izbegavanje eskalacije“, dodajući da prati situaciju uz veliku zabrinutost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica neznatno pojeftinio, na 78,88 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...