ukupno postignut dobar rezultat, ali najveći pad zabeležen u građevinarstvu

Rast domaćeg BDP-a 3,9 odsto u drugom kvartalu

SrbijaVesti

31.8.2022 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast domaćeg BDP-a 3,9 odsto u drugom kvartalu Rast domaćeg BDP-a 3,9 odsto u drugom kvartalu
Realni rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,9 odsto, saopštio je Republićki... Rast domaćeg BDP-a 3,9 odsto u drugom kvartalu

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,9 odsto, saopštio je Republićki zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2022. godine od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 8,4 odsto, kao i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 4,6 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 7,6 odsto i sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 5,4 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u drugom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 4,0 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 3,9 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države, 4,5 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva, 1,7 odsto, izvoz robe i usluga, 20,1 odsto i uvoz robe i usluga, 16,9 odsto.

  • VERA

    31.8.2022 #1 Author

    Sigirno ce jos porasti do kraja godine.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...