U avgustu najviše poskupela energija

Rekordna inflacija u evrozoni 9,1 odsto

EUVesti

31.8.2022 12:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna inflacija u evrozoni 9,1 odsto Rekordna inflacija u evrozoni 9,1 odsto
Očekuje se da će godišnja inflacija evrozone u avgustu dostići vrednost od 9,1 procenat, u odnosu na 8,9 odsto u julu, procenjuje Zavod za... Rekordna inflacija u evrozoni 9,1 odsto

Očekuje se da će godišnja inflacija evrozone u avgustu dostići vrednost od 9,1 procenat, u odnosu na 8,9 odsto u julu, procenjuje Zavod za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Kako je naglašeno, inflacija je u evropskim zemljama koje koriste evro podstaknuta skokom cena energenata izazvanim uglavnom ratom u Ukrajini.

Posmatrajući glavne komponente inflacije u evrozoni, očekuje se da će energija imati najveću godišnju stopu rasta u avgustu (38,3 odsto, u poređenju sa 39,6 procenata u julu). Slede hrana, alkohol i duvan (10,6 odsto u poređenju sa 9,8 procenata u julu), neenergetska industrijska dobra (pet odsto u poređenju sa 4,5 procenata u julu) i usluge (3,8 odsto u poređenju sa 3,7 procenata u julu).

Prema podacima Eurostata, po harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HIPC) najmanju stopu inflacije u avgustu imala je Francuska od 6,5 procenata, a najveću Estonija od 25,2 odsto.

Po ovom kriterijumu Nemačka je, kao najveća evropska ekonomija, zabeležila u avgustu godišnju inflaciju koja je dostigla najviši nivo u skoro pola veka – 8,8 odsto.

Inflacija je na najvišem nivou od kada je Eurostat počeo sa vođenjem podataka 1997. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...