stopa poskupljenja 7,9 odsto najviša od ujedinjenja zemlje

Novi rast nemačke inflacije

EUVesti

31.8.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi rast nemačke inflacije Novi rast nemačke inflacije
Inflacija u vodećoj ekonomiji evrozone je dva uzastopna meseca popuštala, ali se u avgustu iznova zahuktala i ponovo izbila na tik ispod osam procenata.... Novi rast nemačke inflacije

Inflacija u vodećoj ekonomiji evrozone je dva uzastopna meseca popuštala, ali se u avgustu iznova zahuktala i ponovo izbila na tik ispod osam procenata. Statističari očekuju da će po isteku vladinih mera protiv rasta cena od septembra još snažnije ubrzati.

Prema preliminarnim podacima saveznog zavoda za statistiku Destatisa, međugodišnja stopa poskupljenja u maloprodaji u osmom mesecu bila je 7,9 odsto.

Novi nalet je usledio posle inflacije po stopi od 7,6 i 7,5 odsto u junu i julu. Avgustovski tempo poskupljenja vratio se na 7,9 odsto, što izjednačava rekord iz naftne krize 1973-74. U svakom slučaju, inflacija je najsnažnija u Nemačkoj od njenog ujedinjenja.

Posebno je poskupljenje energenata znatno uticalo na snažnu inflaciju, navode statističari, prenosi DPA.

Energija je u avgustu bila za 35,6 odsto skuplja nego 12 meseci ranije, ali snažno je, za 16,6 odsto, poskupela i hrana.

Mesečna stopa inflacije bila je 0,3 odsto.

Inflacija obezvređuje novac – drugim rečima, neko nepromenjenim prihodom može da plati manje dobara i usluga.

Zavod je naglasio da su vladine mere za suzbijanje cena – karta od devet evra za javni prevoz i obaranje akciza na gorivo „uračunate u rezultat.“ Međutim, „nemoguće je precizirati njihov efekat.“ To znači da statističari još ne mogu da procene koliko će inflacija osnažiti u Nemačkoj po isteku tih mera krajem avgusta.

Bundesbanka je ranije procenila da će stopa inflacije u 2022. godini izbiti na oko 10 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...