Nemačka pre proširenja EU želi osnivanje političke zajednice sa “zemljama partnerima”

Šolc za reformu Evropskog parlamenta – da se glasa većinski, a ne konsenzusom

EUVesti

29.8.2022 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Šolc za reformu Evropskog parlamenta – da se glasa većinski, a ne konsenzusom Šolc za reformu Evropskog parlamenta – da se glasa većinski, a ne konsenzusom
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) podržao je ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o osnivanju političke zajednice Evropske unije i partnera van... Šolc za reformu Evropskog parlamenta – da se glasa većinski, a ne konsenzusom

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) podržao je ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o osnivanju političke zajednice Evropske unije i partnera van EU. Istovremeno je naglasio da to nije alternativa za proširenje.

Sada nedostaje forum za razgovor šefova država i vlada zemalja EU jednom ili dva puta godišnje sa predstavnicima partnerskih država, rekao je Šolc u govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu, prenosi DPA. Teme takvog foruma mogu biti bezbednost, energetika i klima, dodao je nemački kancelar.

Šolc je istovremeno naglasio kao „veoma važno“ da „to nije alternativa nastupajućem proširenju EU, zato što ostajemo pri obećanju kandidatima za pristupanje koje smo zemaljama Zapadnog Balkana dali pre skoro 20 godina.“

Makron političkom zajednicom želi da osnaži saradnju EU sa državama koje u dogledno vreme ne mogu ili ne žele da se učlane. Konkretno je pomenuo Ukrajinu. Francuski predsednik je isto rekao da ta zajednica nije zamena za članstvo.

EU treba i iznutra da se pripremi za proširenje tako što će da reformiše parlament, rekao je Šolc. Da Evropski parlament ne bude prevelik, „potrebna je nova ravnoteža sastava,“ dodao je. Prema njegovim rečima, parlament treba da se vrati na princip da „svaki glas birača neke članice ima otprilike istu težinu.“

Evropski parlament posle svih proširenja nesrazmerno snažno predstavlja male države-članice. Istom računicom, velike, poput Nemačke, nemaju adekvatnu snagu.

Šolc je podsetio da ugovori EU „iz dobrog razloga“ predviđaju da parlament ima 751 poslanika. „Taj broj ćemo, međutim, premašiti kada pristupe nove članice,“ dodao je. EU trenutno čini 27 država.

Kancelar je ponovio da se zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju, a u perspektivi i na Gruziju. „Širenje EU dalje na istok je dobitak za sve nas,“ naglasio je Šolc. „Ali Unija sa 30 ili 36 zemalja izgledaće drugačije od sadašnje.“

Evropski savet treba da odlučuje većinski, umesto konsenzusom, posebno u oblastima spoljne i poreske politike. „Princip jednoglasja funkcioniše samo bez velikog pritiska… Sada, posle prekretnice, to više nije tako,“ rekao je Šolc.

„Prekretnica“ je napad Rusije na Ukrajinu i potonje promene. Rat je ukazao i da EU zajedno sa susedima treba da gradi nov sistem odbrane od napada iz vazduha, ocenio je Šolc. Zajednički sistem biće jeftiniji i praktičniji od nacionalnih, rekao je kancelar, ne zalaeći u detalje.

On je za 25. oktobar u Berlinu 25. najavio konferenciju o obnovi Ukrajine i pozvao na bolju koordinaciju isporuke oružja toj zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...